Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragické Dušičky na silnicích

Přestože dopravní policisté apelovali na řidiče ohledně bezpečné jízdy s tím, že o dušičkovém víkendu bude na našich silnicích hustší provoz, rovněž i počasí nebude pro jízdu nepříznivější, několik z nich toto varování nebralo v potaz.

Přestože dopravní policisté apelovali na řidiče ohledně bezpečné jízdy s tím, že o dušičkovém víkendu bude na našich silnicích hustší provoz, rovněž i počasí nebude pro jízdu nepříznivější, několik z nich toto varování nebralo v potaz.

Důkazem je tomu např. dopravní nehoda osobního automobilu u Třemošné, ke které došlo dnes po půlnoci. Dle sdělení policie mladý řidič dostal zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti smyk a narazil do stromu. Svojí úlohu mohla také u této nehody sehrát mlha. Řidič zemřel na místě, spolujezdec byl těžce raněn. Další nehoda se stala také v noci a v hlavní roli opět mladý řidič a nepřiměřená rychlost, tentokrát na Příbramsku. Bilance je následující: řidič ve věku 18ti let zemřel, tři spolujezdci jsou zraněni, jeden z nich těžce. Tragická byla i dnešní ranní nehoda na Jindřichohradecku, kde došlo k čelnímu střetu dvou automobilů. Tato událost si vyžádala smrt dvojice osob a zranění dalšího z účastníků.

Při všech těchto událostech na místě zasahují základní složky IZS, tedy, hasiči, policie a záchranná služba. Věřte, že i pro ně nejsou tyto tragické nehody ničím příjemným. Každý zásah, u kterého dojde ke zbytečné smrti mladého člověka, resp. lidí, je pro každého záchranáře smutnou pracovní záležitostí. Výše popsané zejména první dvě nehody, u nich se skutečně dá mluvit o zbytečně zmařených mladých lidských životech. Proč, když je mlha, musejí s autem letět jak piloti formulí? Cožpak nebylo v mediích již dost záběrů z tragických dopravních nehod, jejíž příčinou byla právě nepřiměřená rychlost, spojená se špatným počasím?

Když jsem ráno jel na Prahu, na Strakonické nebylo od Mníšku až do city bezpečně vidět na víc jak 8–10 metrů před auto. Jel jsem tedy volněji, ono nejen že nebylo vidět, ale i to dost klouzalo. Přesto mého ,,sršně" velmi svižně předjela dvojice BMW, za jejich volanty seděli asi bratří ,,Šumachrové". Dle rychlosti určitě. Nejsem kdovíjaký pilot, i nějakou tu nehodu mám za sebou (něco ve stylu toho, co říkají kolegové motorkáři: kdo nejezdí, nepadá), ale hnát se jako blázen za takovýchto povětrnostních podmínek, to je šílenost a eventualita budoucí práce pro nás, složky IZS.

Dosavadní bilance dušičkového víkendu a jeho silničního provozu je 10 mrtvých. Hustý provoz se očekává i v odpoledních hodinách.


-wap-

Sdílet