Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesní školky u Kozárovic na Příbramsku způsobil škodu za 400 tisíc korun

V sobotu 20. srpna vyjížděli příbramští profesionální hasiči spolu s dobrovolnými kolegy k požáru lesa severně od obce Holušice u Kozárovic.

Po příjezdu na místo požáru bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o požár asi dvanáctiletého smíšeného porostu v lesní školce. Vzhledem k rozsahu na ploše 100 × 200 metrů byly kromě jednotek HZS Příbram a SDH Kozárovice, Zalužany, Bohostice a Solenice povolány k události další dobrovolné sbory obcí Dolní Hbity, Milín a Příbram VI-Březové Hory. Následně velitel zásahu vyhlásil v 15:39 hodin druhý stupeň požárního poplachu. Celkem se tak na místo sjelo devět cisternových automobilových stříkaček.

Kvůli špatně přístupnému terénu pro požární techniku bylo současně požádáno o vyslání vrtulníku na letecké hašení, které se ale pro poruchu stroje nakonec neuskutečnilo. Jednotkám se podařilo požár v 16:44 hodin lokalizovat a po dalších dvou hodinách zlikvidovat. Poté začaly jednotlivé sbory postupně odjíždět.

Na dohlídku požářiště zůstali na místě pouze domácí hasiči z Kozárovic, kteří v neděli ráno zasažený prostor opět zkontrolovali a pak se také vrátili na svou základnu.

Škoda vzniklá požárem na lesním porostu o rozloze cca 2 ha byla odhadnuta na 400 tisíc korun, obdobně i uchráněné hodnoty. Příčinou se v současné době zabývá vyšetřovatel z územního odboru Příbram ve spolupráci s Policií ČR z Obvodního oddělení Milín.

mjr. Ing. Milan Provazník
vyšetřovatel požárů
územní odbor Příbram
Sdílet