Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár napáchal škodu ve výši 1,5 milionu korun

Požár ve sklářské firmě ve Skalici u České Lípy byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v neděli 2. listopadu 2008 v 8:25 hodin. Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z České Lípy a dobrovolných kolegů ze Skalice u České Lípy, Nového Boru a Sloupu v Čechách se čtyřmi cisternovými vozy.

Jako první se na místo dostavili místní dobrovolní hasiči, kteří se postarali o odpojení elektrické energie a uzavření přívodu plynu do budovy. V době příjezdu profesionálních hasičů byl celý objekt silně zakouřen a ze dvou oken v 1. patře šlehaly plameny.

Hasiči zjistili, že k požáru došlo v prostorách šaten zaměstnanců v 1. patře budovy. Hasiči v dýchací technice nasadili na oheň celkem 3 vodní proudy. První proud „C" byl veden z vnějšku budovy do oken, druhý proud „C" a vysokotlaký vodní proud vedli hasiči vnitřkem budovy. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 9:27 hod. Poté hasiči vyřízli ve střeše dva otvory, aby mohly být prostory rychle odvětrány od kouře a zplodin hoření. Následně odstranili v celém prostoru hořící podhled stropu a všechny šatní skříňky zasažené požárem. Požár se podařilo úplně uhasit krátce před půl jedenáctou.

Příčinou vzniku požáru byla podle vyšetřovatele HZS Libereckého kraje manipulace s otevřeným ohněm. Zatím není vyloučena nedbalost, ani úmysl. Vyšetřovatel se momentálně nejvíce kloní ke vzniku požáru z nedbalosti při kouření cigaret v šatně firmy. Při požáru bylo poškozeno vybavení šatny a nosné části střechy budovy. Oheň poškodil majetek v hodnotě 1,5 milionu korun, přičemž škoda ve výši 1 milionu vznikla na budově a další půl milionu tvoří poškozené vybavení. Hasičům se podařilo uchránit třímilionové hodnoty. Při požáru nebyl nikdo zraněn.



por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Linereckého kraje




-swo-

Sdílet