Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Moravskoslezského kraje (HZS MSK) na 10. světových hrách policie a hasičů.

Výsledky sportovních soutěží reprezentantů HZS Moravskoslezského kraje (HZS MSK) na 10. světových hrách policie a hasičů.

WPFG BARCELONA 2003



Na 10. světových hrách policie a hasičů reprezentovalo HZS MSK celkem 28 příslušníků včetně devíti futsalistů. Dne 23.7. vyjeli reprezentanti ve futsalu HZS MSK do Barcelony aby stihli rozlosování a první zápasy. Hlavní část výpravy HZS MSK vyjela z Ostravy 25.7.

Po krásném slavnostním zahájení na olympijském stadiónu v Barceloně se další den naplno rozběhly soutěže v plavání, orientačním běhu, jízdě na horském kole a tenise.

V plavání reprezentovali Kamil Špičák (ÚO Opava) a Robert Fojtík (ÚO Nový Jičín), kteří se v následujících dvou dnech umístili vždy okolo desátého místa ve svých disciplínách.

Orientační běh přinesl pěkný úspěch v podobě 4. místa Tomáše Melčáka a 10. místa Oldřicha Mináře (oba ÚO Nový Jičín). První a zároveň nejcennější kov „dovezl“ vysokou rychlostí do cíle Leoš Mácha (ÚO Ostrava) ve sjezdu na horském kole. Druhý den jej skvěle napodobil „smolař“ světových cyklistických soutěží a mistrovství Evropy Láďa Vysocký a konečně dosáhl na zlatou medaili a to v časovce na 3 km do vrchu.

Další den Láďa opět zabodoval, a to v nejtěžší soutěži her – TCA (silový a vytrvalostní osmiboj skládající se z: 5-ti km běhu, vrhu koulí, 100m běhu, 100m plavání, šplhu na laně bez přírazu do 6,5m, bench pressu, shybů a závěrečné překážkové dráhy, vše probíhá v jeden den cca během 8 hodin) a i přes nepřízeň rozhodčích a po nuceně opakovaných shybech dokončil na výborném 7. místě.

Tuto soutěž také absolvoval příslušník HZS podniku Břidličná Jarda Barcuch, který navíc přidal bronz v páce.

Dalších pět příslušníků , kteří také startovali v TCA a to Karel Machotka, Radim Havlíček, Jiří Scheibinger, Petr Janeček – kateg.master B (všichni ÚO Ostrava) a Tomáš Melčák (ÚO N.Jičín) dokončili na 9.,11.,15.,14. a 18.místě. V atletice své kvality potvrdil Milan Onderka (ÚO Ostrava), kterému v běhu na 400 m překážek unikl bronz o 5 desetin vteřiny. Další radost nám udělal Pavel Melecký z ÚO Opava, který v silovém dvojboji stál na stupních vítězů a má na krku bronz.

Další dny bojovali hoši v beach voleybalu (Honza Ivan a Tomáš Stoklasa). Futsalisté se pod vedením Vlasty Bartoška dostali z 64 družstev do semifinálové skupiny a celkově obsadili 5–7.místo. Předposlední den soutěží přinesl nejdelší závod, a to ˝ maratón ve kterém Olda Minář z N.Jičína doběhl v úmorném vedru na 25. místě ze 106 běžců v jeho kategorii.

Poslední den proběhla atraktivní disciplína a to běh do 40. patra nejvyšší budovy v Barceloně. V jednotlivcích jsme se poskládali všichni za sebe, kdy Láďa Vysocký ve své kategorii obsadil 5. místo a Radim Havlíček, Tomáš Melčák, Jiří Scheibinger a Karel Machotka v kat. OUPEN doběhli6., 7., 8., a 9. V soutěži družstev pak pořadatele zřejmě dělali vše pro domácí borce a udělali si malé mistrovství Barcelony a Madridu, kdy z 10. družstev startovaly pouze dva zahraniční týmy tzn. my a Němci, vůbec nám neukázali výsledky, družstva vyhlašovali z hodinovým zpožděním a dodnes výsledky na netu nejsou.

Toto si nedovedu vysvětlit neboť vše bylo měřeni elektronicky pomocí čipů. Takže si ostatní můžete domyslet…

I přes tyto problémy nebo „machinace“ ve výsledcích ze závěrečné soutěže a z toho pramenící naše zklamání bych chtěl všem příslušníkům poděkovat za vzornou reprezentaci a zvlášť děkuji našemu panu krajskému řediteli plk. Ing. Zdeňku Nytrovi za podporu, kterou nám poskytl.

Všechny sportovce zdraví Tomáš Melčák.
Sdílet