Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Říčanští hasiči převzali do užívání kontejner na likvidaci chemických a ropných látek, který z velké části financovalo město

V úterý 23. 8. 2016 se na stanici Říčany HZS Středočeského kraje konalo předání nové požární techniky a její následné zařazení do užívání v rámci akceschopnosti JPO I. Požární kontejner na likvidaci chemických a ropných látek, který vyrobila firma KOMET Pečky, s.r.o. bude využíván zejména na likvidaci úniku ropných látek na pozemní komunikaci nebo na vodní hladinu.

Dále je určen k jímání a přečerpávání ropných látek z nádrží nákladních vozidel při dopravních nehodách. Kontejner je vybaven technickými prostředky, jako jsou různé druhy speciálních čerpadel, sorbentů a sorpčních prostředků, jímací nádoby a nádrže a další nezbytné prostředky pro zásahovou činnost na daný typ událostí.

Kontejner na likvidaci chemických a ropných látek bude převážen na požárním kontejnerovém nosiči MB Atego, který byl pořízen v rámci Integrovaného operačního programu v roce 2015.

Slavnostního předání požární techniky se za Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje účastnil krajský ředitel plk. Ing. Miloslav Svatoš, kpt. Mgr. Vladimíra Kereková, ředitel ÚO Kolín plk. Ing. Vladimír Dynybyl a velitel stanice Říčany npor. Ing. Roman Hejzlar.

Za zhotovitele požárního kontejneru se aktu účastnil ředitel firmy KOMET Pečky, s.r.o. Miloš Zedník a nový nastupující ředitel Bc. Antonín Bogar. Slavnostní akce se samozřejmě účastnili i představitelé města Říčany, v čele se starostou Ing. Vladimírem Kořenem a zástupci JSDHO Říčany. Pro přítomné byla připravena jak statická, tak dynamická ukázka použití zásahového kontejneru.

Hasiči města Říčany převzali darem již nevyužívanou, ale stále akceschopnou požární techniku ze stanice Říčany, kterou nahradila nová technika z IOP. Jedná se o nosič kontejnerů AVIA v provedení ADR a plavidlo BLESK s motorem.

Velké poděkování patří městu Říčany, které částkou půl milionu podílelo na spolufinancování výroby požárního kontejneru.

npor. Ing. Roman Hejzlar
velitel stanice Říčany
Sdílet