Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kobit na 20. Jičínském veletrhu předvedl své produkty z oblasti hasičských vozidel, k vidění byly i úplné novinky

Již po dvacáté se v areálu firmy Kobit v Jičíně konal Jičínský veletrh. Před 20 lety vznikl nápad prezentace výrobků na vlastním dvoře a brzo se začalo říkat „jedeme na Stan do Kobitu“. O několik let později to již byly společné stany, protože vedle domácí společnosti prezentovalo výrobky i několik dalších.

Kromě nosné produkce firmy, tedy komunální techniky, byla samozřejmě k vidění i hasičská technika, kterou společnost vyrábí v Továrně hasících zařízení ve Slatiňanech.

Kobit představil šestikolovou velkokapacitní cisternu Scania s kabinou CrewCab 31, která byla postavena dle specifikace pro pořízení cisterny z Integrovaného operačního programu Evropské unie.

Menší „sestra“ – čtyřkolová prvovýjezdová Scania, prozatím v bílé barvě, ukázala nové materiály úložných skříní nástavby – zcela zmizel slzičkový hliníkový plech, což usnadňuje nejen údržbu, ale také uchycení technických prostředků.

Významně se v Kobitu věnují osvětlení a to nejen vnějšímu. Firma tak hned na několika vozech ukázala nová zadní modrá výstražná světla, integrovaná do horních rohů nástavby. Vystavená Tatra pro JSDH Otrokovice měla v zadní části kabiny mužstva madlo s integrovaným LED páskem bílé barvy, pro provoz v noci lze osvětlení přepnout do neoslňující zelené.

Poslední vizuálně zajímavou novinkou, související s osvětlením, byly LED stavoznaky, velmi nápaditě integrované do sloupků mezi jednotlivými roletami na bocích nástavby. Mezi první a druhou roletou tak jasně svítí stav vody, mezi druhou a třetí potom stav pěnidla v nádržích cisterny. U velkokapacitní Scanie jsou stavoznaky integrovány do horní části boků nástavby.

Sdílet