Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Ústeckém kraji mají nové chemické automobily, vozy FUSO Canter dodala firma WISS Czech

Dvojici technických automobilů určených pro řešení havárií způsobených únikem nebezpečných látek do životního prostředí pořídil Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje na stanice Žatec a Chomutov. Dodavatelem je společnost WISS Czech, s.r.o. Na pořízení přispěla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Automobil je postaven na dvounápravovém podvozku FUSO Canter 6C18 s pohonem všech kol. Osazen je třílitrovým řadovým čtyřválcem o výkonu 129 kW a krouticím momentu 430 Nm. Motor splňuje emisní normu Euro 6. Převodovka je manuální, pětistupňová.

Kabina je sklopná, se třemi sedadly. Hasiči mají uvnitř k dispozici kromě digitálního terminálu rovněž dva dobíjecí úchyty pro svítilny a ruční hledací světlomet s kabelem napojeným na elektrickou soustavu podvozkové části přes vlastní zásuvku.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby vozu tvoří samostatný celek. Veškeré prostory pro uložení požárního příslušenství jsou vybaveny roletkami s madly v délce celé šířky roletky z lehkého kovu. V přední části je úložný prostor s rozměry přibližně 1200 × 1200 × 350 mm pro uložení kontaminovaných prostředků.

Na zadní straně vpravo je umístěn žebřík pro výstup na horní plošinu. Na té jsou pro rozměrné požární příslušenství schrány s víkem. Vnitřní prostor schrán je vybaven osvětlením.

Oranžová blikající světla v provedení LED na zadní části automobilu jsou soustředěna do jednoho celku vybaveného čtyřmi světelnými zdroji.

Účelová nástavba je vybavena osvětlovacím stožárem o výšce přibližně 5 metrů od země s pneumatickým vysouváním vybaveným čtyřmi halogenovými světlomety se světelným tokem 4×7000 Lm a s možností naklápění a zapínáním jednotlivých světlometů.

Osvětlení prostoru okolo účelové nástavby je zajištěno vně umístěnými zdroji neoslňujícího světla na obou bocích a na zádi.

Sdílet