Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Olomouci se zřítila štítová stěna jednoho z domů, tři osoby byly zraněny

Profesionální jednotky požárních stanic Olomouc a Prostějov se zhruba od čtrnácté hodiny středy 24. 8. 2016 podílejí na postupném odstraňování následků po pádu štítové stěny do ulice Pekařská v Olomouci.

Po příjezdu jednotka požární stanice Olomouc provedla celkový průzkum v objektu, kde nenalezla žádné zraněné osoby. Po sesunutí zdiva do ulice došlo ke zranění tří osoby, ty v době dojezdu hasičů byly již v péči ZZS. Vetší část zřícené stěny zůstala v části střechy a půdních prostor a hrozilo propadnutí stropů.

Hasiči na místo povolali statika pro rozhodnutí následného postupu. Ten po celkovém průzkumu navrhl opatření, které jednotky v tuto chvíli instalují. Bylo nutné v jednom z bytů provést speciální pažení a instalaci bezpečnostních o­pěr.

V následujícím čase ve spolupráci se stavební firmou, která zde provádí celkovou rekonstrukci objektu, bude odstraněna větší část zříceného zdiva vynošením. Do doby odstranění nemůže být prozatím obnoven tramvajový provoz.

25.08.2016 07:40

Jednotky profesionálních hasičů prováděly zajištění stropních části v objektu až do nočních hodin. Veškerý proces byl prováděn na základě instrukcí předaných statikem.

K dnešnímu ránu proběhne jednání (od 7:00) na základě kterého se rozhodne o následujícím postupu s odstraňováním suti a možnostech obnovení tramvajového provozu.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet