Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyšetřovatelům požárů pomáhá mobilní aplikace, využít ji může i široká veřejnost

Pro potřeby hasičských vyšetřovatelů byla vyvinuta aplikace PTCH ZPP – Požárně technické charakteristiky. Je dostupná na platformy Android a iOS, obsahuje základní iniciátory požárů, požárně technické charakteristiky a doplňující informace pro práci v terénu.

Primárně je určena pro vyšetřovatele požárů, může však sloužit každému, kdo se zabývá požární ochranou. Pomocí ní si lze také stáhnout knihu „Požárně technické charakteristiky a technické informace pro potřeby ZPP“, kterou v roce 2015 vydalo MV-generální ředitelství HZS ČR. Právě tato kniha se stala prvotním zdrojem informací pro aplikaci.

Aplikace nabízí tři informační části

První část s názvem PTCH nabízí abecední seznam látek a materiálů s uvedením jejich základních požárně technických charakteristik, tak jak byly získány z odborné literatury nebo byly změřeny při laboratorních zkouškách.

V druhé části nabízí přehled základních a nejčastěji se vyskytujících iniciátorů požárů.

Třetí část obsahuje doplňující informace o jevech, které mohou provázet požár nebo jej mohou ovlivňovat.

Aplikaci můžete stahovat zdarma pro Android a Apple iOS.


Nyní jsme aplikaci rozšířili o další užitečné položky jako jsou Kemler kódy, bezpečnostní značení tlakových lahví nebo modul pro určování GPS souřadnice. Byla také upravena část s požárně technickými charakteristikami, kde byly doplněny některé nové položky.

řekl plk. Mgr. Radek Kislinger, vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Sdílet