Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od konce května mají hasiči v Brně-Starém Lískovci repasovanou cisternu Dennis Rapier

Slavnostní předání a požehnání repasované cisternové automobilové stříkačky Dennis Rapier CAS 27 jednotky sboru dobrovolných hasičů Brno-Starý Lískovec, se uskutečnilo v sobotu 28. května 2016 od 15.00 hodin před hasičskou zbrojnicí ve Starém Lískovci na ulici Točná 5.

Před nastoupenou jednotkou místních dobrovolných hasičů, místostarosty naší městské části pana Dvořáčka, starostky MČ. Brno – Nový Lískovec paní Drápalové, starosty Orla Brno- Starý Lískovec pana Jaňury, ředitele územního odboru Brno-město Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje pana Ohaňky, duchovního otce naší farnosti pana Opatřila, dalších hostů a spoluobčanů, předal klíče od tohoto hasičského vozidla veliteli jednotky sboru dobrovolných hasičů Brno-Starý Lískovec panu Kouřilovi, starosta naši městské části pan Krásný.

Následovalo požehnání vozidlu a hasičům z úst duchovního otce pan Opatřila, pozdravy všech hostů a slavnostní přípitek.

Celé toto odpoledne probíhalo už od 13.00 hodin. K zhlédnutí zde byla výstavka historických a současných hasičských uniforem, příslušenství, modelů hasičských a záchranářských vozidel a fotografií z činnosti lískoveckých dobrovolných hasičů od vzniku sboru až po současnost.

Pro všechny přihlížející však největším zážitkem asi byly dvě praktické ukázky zásahu naši jednotky s jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce Střelice. Jednalo se o likvidaci nebezpečného hmyzu a požár odpadu, u kterého se v plné kráse předvedlo Naše nové zásahové vozidlo.

V průběhu celého odpoledne byla možnost, si všechna hasičská vozidla, výzbroj a výstroj detailně prohlédnout.

Závěrem patří poděkování především samotným členům jednotky sboru dobrovolných hasičů, dalším členům sboru dobrovolných hasičů Brno-Starý Lískovec, našemu zřizovateli MČ. Brno-Starý Lískovec, krajskému úřadu Jihomoravského kraje, Hasičskému záchrannému sboru Jihomoravského kraje, firmě Továrna hasicí techniky z Poličky, všem kolegům a kamarádům, bez kterých by toto krásné vozidlo nemohlo sloužit a chránit osoby, zvířata a majetek lidí před požáry a nejrůznějšími mimořádnými událostmi.

S pozdravem „OHNI ZMAR“ a heslem všech hasičů “BOHU KE CTI, BLIŽNÍMU KU POMOCI“.

Technická data a historie cisternové automobilové stříkačky CAS 27 Dennis Rapier

Vozidlo je přizpůsobeno pro prvotní rychlý zásah hasičského družstva 1+5. Je určeno pro hašení vodou a pěnou i v místech s nedostatkem vody. Jeho výbava obsahuje vše potřebné pro zásah družstva. Typově je vyráběn jako zásahový vůz speciálně určený pro městský provoz, díky výkonnému motoru, úzkému a nízkému profilu podvozku.

Výrobce vozu je anglická firma Dennis Specialist, která se touto výrobou zabývá už několik desítek let a je hlavním dodavatelem vozů pro anglické hasiče.

Nástavbu vozu vyrobila česká firma THT Polička. Vozidlo je dále technicky uzpůsobeno na technické pomoci a dopravní nehody.

Délka je 7,22 metru, šířka 2,4 metru, výška 2,9 metru, celková hmotnost 12 000 kg. Posádka 1+5, max. rychlost 125 km/hod. ,čerpadlo zn. Godiva o výkonu 2700 l/min.(při 0,8 MPa),

Nádrž na vodu 1800 litrů, nádrž na pěnidlo 200 litrů, motor zn. Cummins 186 kW EURO 2, automatická převodovka zn. Allison.

Tento automobil sloužil a byl řádně servisován a udržován od roku 1998 do roku 2012 u Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu.

Od roku 2012 do roku 2015 byl ponechán v Ostravě jako záložní vůz HZS.

V půli roku 2015 firma THT Polička zpětně vůz od ostravských hasičů odkoupila a zapůjčila ho podnikovým hasičům z elektrárny Počerady. V listopadu 2015 začala samotná repase vozu pro potřeby naši jednotky v THT Polička. Celková oprava včetně nového laku trvala 5. měsíců.

Od dubna letošního roku je vůz zařazen v Integrovaném záchranném systému Jihomoravského kraje a slouží u Naší jednotky sboru dobrovolných hasičů MČ. Brno-Starý Lískovec. Vůz byl pořízen z dotací Jihomoravského kraje a velké štědrosti naší MČ Starý Lískovec

Karel Maršálek, velitel družstva
Tomáš Pecha, technik strojní služby a řidič-strojník
JSDH Brno-Starý Lískovec
Sdílet