Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chvála míří k chválenickým ženám

Historie soutěžního družstva žen SDH Chválenice se datuje od roku 1980, kdy si chválenické ženy vybojovaly pozici nejsilnějšího družstva v západních Čechách.

Od roku 1984 nechyběly na žádném ročníku Národního kola v požárním sportu.
Původně se děvčata věnovala soutěžím CTIF, jejich účast v rakouském Kremsu byla vrcholem, když zde v silné konkurenci obsadila krásné čtvrté místo. Od roku 1993 se pak pravidelně zúčastňovala i halové soutěže v Jablonci nad Nisou. Postupem doby bylo nutno družstvo omladit a doplnit na současný stav. Byl zaveden pravidelný tréninkový režim, družstvo se zúčastňovalo různých hasičských soutěží v průběhu roku, a tím se zařadilo mezi absolutní špičku. A již v roce 1995 a 1997 obsadilo v kategorii žen čtvrté místo a o rok později již místo třetí.
Když se psal rok 1999, tak chválenická děvčata vybojovala titul mistryň České republiky v požárním sportu. V roce 2000 obsadila „až“ druhé místo a tím jim unikla možnost reprezentovat Českou republiku na evropské olympiádě ve finském Kuopiu. O rok později se však dokázala opět vrátit na výsluní a na mistrovství ČR získala mistrovský titul. Na loňském mistrovství v Liberci se jim bohužel nepodařilo obhájit titul z předchozího roku, když se ztrátou 1,61 s na vítěze skončily na druhém místě.
Kromě postupových soutěží v požárním sportu se ženy v průběhu roku zúčastňují halové soutěže v Jablonci nad Nisou, v Praze-Dolních Měcholupech, v Turnově, v Kamenci u Poličky, v Borovanech a v různých pohárových a memoriálových soutěžích. V loňském roce si rovněž s úspěchem vyzkoušela extraligové prostředí v deseti kolech extraligy ČR v požárním útoku. Za všemi těmito výsledky se skrývá nemalé úsilí a odříkání, vždyť jsou v družstvu nejen mladá děvčata, ale také maminky od dětí, každá má své zaměstnání a přitom si najdou čas na svůj náročný koníček. A proto vítěznému družstvu oblastního kola, ve složení: Tereza Aiblová, Šárka Kvíderová, Veronika Dobrovolná, Martina Kaslová, Alena Kaslová, Andrea Nolčová, Blanka Králová, Daniela Hajšmanová, Gabriela Rousková a Veronika Lindovská přejeme, aby náš Plzeňský kraj reprezentovalo co nejlépe, aby se děvčatům dařilo a v nejvyšší soutěži zúročila vše co na tréninkovém poli získají od svého nadšeného a neúnavného trenéra ing. Karla Nolče, který je hybnou silou družstva.

Hana Králová
Sdílet