Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali na Novojičínsku u požáru za 4 miliony korun, byt uchránili

Sedm jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu 5. 11. 2008 u požáru sedlové střechy přízemního rodinného domku a přístavku v obci Tichá na Novojičínsku, kde žili tři lidé. Hasičům se podařilo uchránit před ohněm přízemní bytovou jednotku. I tak činí předběžně odhadovaná škoda 4 miliony korun. Přidáno foto

Sedm jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu 5. 11. 2008 u požáru sedlové střechy přízemního rodinného domku a přístavku v obci Tichá na Novojičínsku, kde žili tři lidé. Hasičům se podařilo uchránit před ohněm přízemní bytovou jednotku. I tak činí předběžně odhadovaná škoda 4 miliony korun. Požár se naštěstí obešel bez závažnějšího zranění.

Oheň v polootevřeném dřevěném přístavku s krbem, který sloužil jako rekreační místo i jako garáž pro osobní automobil Škoda Octavia, zpozoroval jako první syn majitelů a zavolal okamžitě na tísňovou linku hasičů. Informaci tak hasiči obdrželi zhruba hodinu a čtvrt po úterní půlnoci.

Na místo byla vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a s ní šest jednotek dobrovolných hasičů z obcí Tichá, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnice, Kozlovice, Trojanovice a Kunčice pod Ondřejníkem. U požáru tak zasahovalo celkem 55 hasičů.

Při rychlém příjezdu první jednotky již hořel přístavek plamenem a jeho střecha se propadla dovnitř. Zasažena byla také sedlová střecha nového rodinného domku, který měl zhruba 5 let po kolaudaci. Hasiči se proto zaměřili hlavně na ochranu bytové jednotky v přízemí, kterou používali majitelé a jejich syn, což se jim povedlo.

Majitelce domku se udělalo nevolno a hasiči ji předali k ošetření na místě rychlé záchranné službě. Do nemocnice nejela.

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu za 40 minut, další dvě a půl hodiny pokračovalo dohašování částí sendvičového objektu s rozebírání konstrukce střechy, která se propadla na půdu, používanou jako odkladiště, a přístavku. Ten museli strhnout, zbyl zde pouze krb.

Z bytové jednotky, která byla zasažena pouze kouřem a jen minimálně, byla poškozena vlivem horka z půdního prostoru pouze koupelna. Hasiči také pomáhali majitelům se stěhováním vnitřního volného vybavení z domu, které si postižená rodina odvážela na jiné místo. Pak ještě vyčistili objekt od spadlých tašek, aby zkontrolovali, zda se ještě někde nenachází skryté ohnisko.

Několikamilionová škody vznikla na přístavku a uvnitř zaparkovaném osobním autě, na střeše domku a na dveřích, obložení a pračce v koupelně. Vyšetřovatel HZS MSK stanovil dvě možné verze vzniku požáru – technickou závadu na elektroinstalaci a nedbalost v důsledku používání krbu v přístavku.

Přidáno foto

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet