Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní cvičení USAR týmů Ostrava 2008 skončilo

Pět vyhledávacích a záchranných (USAR) týmů z ČR, Polska, Maďarska a Estonska se zapojilo do velkého mezinárodního cvičení „Ostrava 2008", které začalo v úterý 4. listopadu 2008 odpoledne příjezdem týmů do regionu. Ukončeno bude v pátek 7. listopadu.

Pět vyhledávacích a záchranných (USAR) týmů z ČR, Polska, Maďarska a Estonska se zapojilo do velkého mezinárodního cvičení „Ostrava 2008", které začalo v úterý 4. listopadu 2008 odpoledne příjezdem týmů do regionu. Ukončeno bude v pátek 7. listopadu.

Týmy přijely včera (v úterý) na odborné učiliště požární ochrany ve Frýdku-Místku, pak se přesunuly do areálu bývalých vojenských kasáren v Ostravě-Hranečníku, kde jsou ubytovány ve vlastních stanech. Nasazeny jsou v Dolní oblasti Vítkovic a v bývalém areálu ČSAD za obchodním centrem Futurum.

USAR týmy (Urban Search and Rescue) cvičí vyhledávání a záchranu osob v průmyslové oblasti zničené tornádem Ester, který v Ostravě a okolí způsobil destrukci budov, objektů, chemické zamoření, havárie dopravních prostředků, požáry a zavalení osob. DO ČR si přivezly veškeré své vybavení i stravu.

Českou republiku reprezentují oba dva existující týmy USAR – z HZS MSK a z HZS hlavního města Prahy. Celkem se zapojí do cvičení Ostrava 2008 kolem 160 profesionálních hasičů, kynologů a dalších členů odřadů, zraněné a zavalené osoby budou simulovat tři desítky figurantů v oranžových reflexních vestách a stejný počet figurín představující mrtvé osoby. Na cvičení participuje 20 organizačních pracovníků. Na čtvrteční VIP den navíc přijedou pozorovatelé z dalších evropských zemí. Cvičení končí v pátek 7. listopadu v poledne po úklidu terénu, kde týmy cvičily.

USAR týmy jsou nasazovány v případě rozsáhlé mimořádné události a živelné katastrofy, například zemětřesení, závaly, tsunami. Specializují se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. Týmy jsou připraveny se během několika hodin přepravit letecky či pozemní cestou do zahraničí a účinně zasáhnout ve spolupráci s domácími záchrannými jednotkami.

USAR tým Ostrava tvoří 23 hasičů a 5 kynologů se psy, USAR tým Praha 24 hasičů a 6 kynologů se psy. Pražský tým byl zřízen již na konci 90. let, ostravský tým teprve loni v červnu. Jeho členové ale patří mezi nejzkušenější a nejvšestrannější profesionální hasiče z HZS MSK. Skupiny z tohoto ostravského odřadu již zasahovaly například při loňské likvidaci následků ptačí chřipky v Pardubickém kraji či při zřícení tovární haly v Kladně po krádeži nosných konstrukcí.

USAR tým (či USAR odřad) z HZS MSK je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, včetně dýchacích přístrojů. Vedle lezeckého vybavení zde nechybí motorové pily, rozbrušovačky na kovy i zdivo, vrtačky, sbíječky, hydraulické stojky, ale také kvalitní přístroje na vyhledávání zavalených osob (echolokátor, bioradar, štěrbinové kamery…) a hydraulické nářadí na vyprošťování zraněných z dopravních prostředků. Samozřejmě ve „výbavě" nechybí ani speciálně cvičení a certifikovaní psi.

Cvičení v Ostravě je první tohoto druhu v České republice, přičemž obdobná cvičení každoročně organizují kolegové z Polska a oba české týmy tam jezdí cvičit.

Zúčastněné subjekty: HZS Moravskoslezského kraje, MV-generální ředitelství HZS ČR, příslušníci HZS Jihomoravského kraje, příslušníci HZS Středočeského kraje, HZS hlavního města Prahy a nominovaní držitelé kynologického atestu MV-GŘ HZS ČR z řad MV-generálního ředitelství HZS ČR, Městské policie hl. m. Prahy, Městské policie Ostrava, Svazu záchranných brigád kynologů ČR, Kynologické záchranné jednotky ČR, SDH Hejnice, Armády ČR (Samostatná záchranná rota Olomouc). Rovněž se zapojí záchranný prapor Hlučín, OKD, HBZS a.s., a Policie ČR.

Zájem zahraničních pozorovatelů o cvičení USAR týmů v Ostravě

Za účasti pozorovatelů z 8 zemí a České republiky končí ve čtvrtek 6. 11. 2008 večer ostrá část mezinárodního cvičení vyhledávacích a záchranných USAR týmů Ostrava 2008, první tohoto druhu na území ČR. Cvičení znamenalo 48 hodin nepřetržité práce s minimem spánku pro pět USAR týmů z ČR (Praha a Ostrava), Polska, Estonska a Maďarska na záchraně osob v sutinách po pustošivém tornádu Ester.

Závěr praktické části cvičení sledovali během čtvrtka pozorovatelé ze záchranných a bezpečnostních složek a veřejné správy z ČR a Slovenska, rovněž pozorovatelé z Polska, Estonska, Maďarska, Portugalska, Nizozemska, Kypru a USA. Ve čtvrtek večer bude celá akce společně vyhodnocena. Cvičení končí až v pátek 7.11. v poledne po úklidu cvičebních ploch a sbalení týmů.

Týmy přijely do ČR se svým technickým vybavením i stravou (v čerstvě zničené zemi obvykle obojí nebývá k dispozici) a ubytovaly se ve svých stanech v areálu bývalých kasáren v Ostravě-Hranečníku. Odtud vyrazily v úterý odpoledne na záchranu tří desítek figurantů (použitých z řad Armády ČR a odborného učiliště požární ochrany ve Frýdku-Místku) a zhruba stejného počtu látkových a dřevěných figurín (představovaly těla obětí) do bývalého průmyslového areálu v Dolní oblasti Vítkovic a do druhého areálu na Fifejdách.

Největší podíl na tom, že tento terén vypadal opravdu jako po působení tornáda, měl vojenský záchranný prapor z Hlučína, který pomáhal hasičům cvičení připravovat dva týdny svou těžkou technikou. Znamenalo to vhodně zbourat nebo staticky narušit několik budov, navézt nad kanály metráky betonových dílců a hasiči sem také přivezli deset osobních automobilů, které obsahovaly po „průletu“ tornádem živé či mrtvé cestující. Ty museli záchranáři také vyprostit.

V terénu připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje dvě desítky nejrůznějších situací k plnění – od osob zasypaných ve sklepeních a výtazích až po zraněné a mrtvé ležící na poničených podlahách a balkonech vysoko nad zemí. V plnění zadaných úkolů se týmy střídaly, pokud se ale chtěly dostat k figurantům, musely vysekat nové otvory. Týmy nevěděly, zda a kolik živých či mrtvých osob útroby poničených objektů skrývají – jejich počet byl úzkostlivě tajen.

Týmy používaly při vyhledávání a záchraně osob jemnou techniku, například štěrbinové kamery a trochu větší vyhledávací kamery, na druhé straně také sbíječky, vrtačky a motorové pily na řezání zdiva a kovu.

Vedoucí všech týmů se shodli již v průběhu záchranných prací na tom, že cvičení bylo perfektně připraveno a svou náročností se velmi přiblížilo skutečným podmínkám u reálné mimořádné události. Znamenalo získání dalších zkušeností při společné koordinaci záchranných prací a vzájemné komunikaci. Cvičící mohli také vzájemně sledovat, jak se s předloženými úkoly vypořádávají kolegové z ostatních týmů.

Českou republiku reprezentovaly v Ostravě oba dva její týmy USAR – z HZS MSK a z HZS hlavního města Prahy. Celkem se zapojilo do cvičení Ostrava 2008 kolem 160 profesionálních hasičů, kynologů a dalších členů odřadů.

USAR týmy (Urban Search and Rescue) jsou nasazovány v případě rozsáhlé mimořádné události a živelné katastrofy, například u zemětřesení, závalů, sesuvů, tsunami. Specializují se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. Týmy jsou připraveny se během několika hodin přepravit letecky či pozemní cestou do zahraničí a účinně zasáhnout ve spolupráci s domácími záchrannými jednotkami.

USAR tým Ostrava tvoří 23 hasičů a 5 kynologů se psy, USAR tým Praha 24 hasičů a 6 kynologů se psy. Pražský tým byl zřízen již na konci 90. let, ostravský tým teprve loni v červnu. Jeho členové ale patří mezi nejzkušenější a nejvšestrannější profesionální hasiče z HZS MSK. Skupiny z tohoto ostravského odřadu již zasahovaly například při loňské likvidaci následků ptačí chřipky v Pardubickém kraji či při zřícení tovární haly v Kladně po krádeži nosných konstrukcí.

USAR tým (či USAR odřad) z HZS MSK je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, včetně dýchacích přístrojů. Vedle lezeckého vybavení zde nechybí motorové pily, rozbrušovačky na kovy i zdivo, vrtačky, sbíječky, hydraulické stojky, ale také kvalitní přístroje na vyhledávání zavalených osob (echolokátor, bioradar, štěrbinové kamery…) a hydraulické nářadí na vyprošťování zraněných z dopravních prostředků. Samozřejmě ve „výbavě“ nechybí ani speciálně cvičení a certifikovaní psi. V Ostravě jim organizátoři kladli pasti – mátli je pokládáním syrového masa v blízkosti zásahu.

(Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS MSK)

-skw- -kow-

Sdílet