Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahový oblek Fénix III, co vás čeká?

V první polovině tohoto roku obdržela naše redakce jeden kus zásahového ochranného obleku Fénix III, určeného zejména pro profesionální jednotky hasičů. Po dobu několika měsíců byl nový model nomexového oděvu běžně používán u výjezdu a tak si o tom, jak Fénix III obstál, můžete nyní přečíst.

V první polovině tohoto roku obdržela naše redakce jeden kus zásahového ochranného obleku Fénix III, určeného zejména pro profesionální jednotky hasičů. Po dobu několika měsíců byl nový model nomexového oděvu běžně používán u výjezdu a tak si o tom, jak Fénix III obstál, můžete nyní přečíst.

Zásahový oblek Fénix III vznikl ve spolupráci Výzbrojny požární ochrany, a.s. a oděvního družstva Vývoj se sídlem v Třešti na Vysočině. VPO a nový oblek řady Fénix má být konkurencí pro stávající obleky, vyráběné pro hasiče u jiných českých firem. Ke spolupráci s oděvním družstvem Vývoj nedošlo náhodou. Tato u našich hasičů neznámá firma se zabývá produkcí zásahových oděvů z nejmodernějších materiálů jako je NOMEX již více než 10 let. Její produkty až dosud však směřovaly výhradně na zahraniční trhy. Zásahové obleky, vyrobené v Třešti, lze tak spatřit u profesionálních hasičských sborů v mnoha zemích světa. Užívá jich např. londýnský hasičský sbor, ve velkém také hasiči ve Španělsku a třeba i v Singapuru, za dobu produkce ochranných zásahových oděvů pro hasiče jich v Třešti bylo vyrobeno téměř 200 000 kusů, což není zanedbatelné číslo. Proto se VPO rozhodla pro spolupráci s firmou, co má opravdu velké zkušenosti s výrobou hasičských zásahový obleků. Řada nových oděvů pod obchodním názvem Fénix vznikla de facto kombinací již vyráběných obleků a jejich úpravou doporučenou dle koncových uživatelů, tedy hasičů pro potřeby domácího trhu. V roce 2007 byl na světě první oblek s označením Fénix. Jednalo se o dvojdílný klasický vícevrstvý zásahový komplet – kabát + kalhoty se zvýšeným pasem – vyrobený z NOMEXu jako hlavního materiálu s vlhkostní barierou Gore Fireblocker a novým řešením reflexních prvků oproti dosud vyráběným konkurenčním oblekům. Poté následovala složitá schvalovací procedura, aby nový zásahový oblek mohl být uveden do prodeje. Toto bylo splněno dne 30.11. 2007, kdy byl vydán Certifikát ES Textilním zkušebním ústavem, s.p. Brno a to hned pro dvojici obleků Fénix, modely II a III.

Zásahový oblek Fénix III jsem si po redakční poradě vzal na zkoušku já. Za 14 let, co pracuji u profesionálních hasičů, jsem měl k dispozici de facto všechny obleky našeho největšího výrobce, tedy DEVA-FM a také jeden oblek z USA, tudíž si myslím, že mám alespoň persónu dovolit si ohodnotit něco jiného. Smysl mé zkoušky byl zejména odhalit nedostatky a přijít s řešením jak je odstranit, což se podařilo a poslední vyrobené obleky Fénix jsou již bez chyb. Vezmeme to popořadě. Oblek jsem si převzal a první, co člověka trklo do očí, byla šíře reflexních pruhů. V té době byl již standart 75 mm, Fénix měl však stále jen 50 mm, na druhou stranu jsem však kvitoval, že reflexní pruhy jsou na mnohem větší ploše obleku, než je tomu u stávajících ,,bojáků". Celková reflexní plocha je zhruba 30%. Velmi efektivní je umístění dvojice svislých reflexních pruhů po levé a pravé straně zad, což zvyšuje viditelnost hasiče např. při předklonu, prostě celkově je hasič lépe vidět. K tomu přispívá také dvojice reflexních pruhů na dolní části kalhot oproti dosud používané jedné řadě. I když nový Fénix již má také jednu řadu, ale 75 mm šíře pruhu kombinace žluto-stříbrná.

Dále rozložení vnějších kapes je velmi praktické a to jak na kabátě, tak i na kalhotách. Všechny kapsy mají 2 odtokové kanálky a některé i poutka (na přichycení šňůrky např. na nůž, píšťalku – ano, my jí používáme apod…). Jsou našity na vrchní části obleku, tudíž jejich velikost je dostatečná a hlavně se z nich a do nich snáze vloží a vyndají rukavice a další pomůcky hasiče, toto je nedostatkem u některých kabátů konkurenčních obleků. Např. jinak skvělý Tiger má standartně na kabátu kapsy tzv. prořízlé dovnitř obleku, což znesnadňuje jejich využití. Věci v nich jsou tedy přímo v kabátě, na rozdíl od Fénixe, kde jsou mimo něj – kapsy jsou našity vně, tak to mají i Firemany IV či V. Jinak by se dalo říct ,,klasika". Tolik tedy první dojmy z nového obleku. Ještě zmíním jednu věc a to šle. Na omak se zdají poněkud neelastické a jejich utahování je nedostatečné, svévolně se povolují, což se vzápětí při používání obleku skutečně projevilo a potvrdilo.. Tolik tedy prvotní dojmy o obleku Fénix III, na kterých jsem se shodl s kolegou Martinem Kavkou ještě na dvoře pražské centrální stanice Sokolská, kde jsem si na přelomy zimy a jara oblek od něj převzal.

Poté jsem si ho odvezl domů a nadále jej povrchně zkoumal. Další věcí, která nebyla zprvu poznat, jsou obsáhlé vnitřní kapsy kabátu, umístěné do vložky, tudíž se do nich nedostane voda. Jejich hloubka je dostatečná a lze do nich umístit třeba rezervní zásahové rukavice, což jsem ve finále udělal já. Na vrchní přední levé horní polovině je našita kapsa na radiostanici, která má uprostřed obdélníkový otvor pro lepší slyšitelnost reproduktoru. Toto je velice dobrá věc, kterou na jiných oblecích nevidíte. Po zevrubných prohlídkách obleku jsem si ho konečně zkusil, i když bylo na první pohled jasné, že mi bude. Vskutku, padne jako ulitý a to i přes použití dalších kalhot od PS II, neb většinou není čas si je sundat.

Den nato jsem si Fénixe odvezl na hasičárnu, abych ho zařadil do výjezdu. Na zkoušku dostáváme k HZS všechno možné a tak jsem nadřízeným oznámil, že mám nový certifikovaný oblek, aby bylo vše dle regulí a předpisů. Kolega dnes zkouší např. novou přilbu. O proudnicích a dalších prostředcích a pomůckách se nemá cenu zmiňovat.

Ráno při nástupu směny „A“ jsem se v garáži u svého věšáku do Fénixe prvně oblékl, kalhoty nasunul na HAIXy, tedy tak, jak jsem zvyklý dosud. V tu chvíli mi došla další věc, nohavice mají vnitřní elastický lem, díky kterému se pod ně nic nedostane. Hned mě napadlo, že kdyby toto měl oblek, co nosil kolega, nedošlo by k opaření jeho nohy, neb se mu do nohavice při jednom ze zásahu dostala horká pára. Na stávajících oblecích nejsou nohavice nikterak utěsněny. Inu, další dobrá věc, co na Fénixech vidím. Kalhoty jsem si natáhl, jejich vysoký pás je super, zapnul dvoucestný zip (toto řešení jsem docenil později…) pak jsem si chtěl upravit šle k obrazu svému, to se mi dosud ač oblek mám cca 7 měsíců, nepodařilo. Kšandy utáhnu, zajistím a stejně se to povoluje a to nemluvím o použitém materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Při delším zásahu člověka docela dost dřou v oblasti ramen. Tento můj negativní poznatek byl zahrnut do budoucích úprav obleku a dnes na nových Fénixech jsou šle z jiného materiálu a s jiným systémem upínání a úpravy velikosti.

Co mi však vadí, je to, že jsou stále napevno všity na kalhotách, konkurenční model Tiger, se kterým Fénix u nás soupeří, má šle upevněné na kalhotch pomocí suchých zipů, jeho první verze je ovšem měla také neprakticky napevno všité. Osobně se mi více líbilo a vyhovovalo řešení jejich upnutí na cvoky, jak je to na mých starých bojákách FIREMAN V. Za roky používání jsem nejen já byl nucen si kšandy pořídit nové, odepnul jsem je a v klidu vyměnil, jak to půjde u toho způsobu, to netuším. Elasticita šlí není věčná a tak k jejich opotřebení jednou dojde. Šle jsou našity na zvýšeném pasu, resp. jeho lemu. Zvýšený pas poskytuje při ohnutí dostatečnou ochranu zad proti ovanu větrem. Když vezmu v potaz to, že při požárech lesů, travních porostů a podobných záležitostech ve venkovním prostředí si člověk občas sundá kabát, je zpocený a vítr na mokrá záda a zejména ledvinovou část nepůsobí zrovna dobře, je zvýšený pás dostatečnou ochranou. U horního lemu je také našit další reflexní pruh, což na jednu stranu přispívá k lepší viditelnosti jedince, avšak osobně mi přijde zbytečný, neb potřeba extra viditelnosti horní části kalhot není markantní, na čemž jsem se shodl s mnoha kolegy. Nehledě na to, že zhruba metr reflexu celkově oblek prodražuje. Dle litery předpisů člověk stejně má používat kabát + kalhoty, takže pruh stejně není vidět a na nové verzi obleku již není. Ale zpět, utáhl jsem šle, upravil si je, udělal pár dřepů a všelijak se v nich ohnul. Bylo to v pohodě, nic neomezovalo pohyb, ani poklek. Poté jsem si oblékl kabát. Samotné jeho zapnutí je snadné díky odchlíplé dolní pravé části zdrhovadla. Toto lze velmi snadno provést i v zásahových rukavicích. Brožurka k obleku popisuje speciální uchycení rukávů, kdy nemá vadit zvednutí rukou, při kterém dochází obyčejně ke zvednutí celého kabátu. To se potvrdilo, což velmi oceňuji. Konce tvarovaných rukávů v podobě mírně ohnuté ruky mají standardní poutko na palec na manžetě, zaručující těsnost a také lze regulovat šíři rukávu. Následně jsem zkusil ohrnout odnímatelnou část límce, která překrývá část krku, šlo to dobře a oblast těla, kterou měl překryt chránit, byla zcela zakrytá. Zvedlý a ohrnutý límec nevadí nikterak pohybu hlavy. Co mi na límci však vadí, je to, když ho máte seplý vzadu v klasické poloze, dře vás do krku suchý zip, resp. jeho horní lem, který je našitý až na samý okraj límce.

Oblek jsem tedy měl de facto prvně na sobě a zbývalo mi doplnit do něj mé pracovní pomůcky – rukavice včetně náhradních, pár chirurgických, nomexovou kuklu, píšťalku, pracovní nůž, kšiltovku a ještě jednu maličkost. Vše se v pohodě vešlo do rozměrných kapes, venkovní se uzavírají suchým zipem, jejich otevření pomáhá pásek na jejich hraně, který vyčnívá ven. Pak už jen zasunout vysílačku Motorola GP 380 do horní k tomu účelu určené kapsy, kam zaplula jako nic, problém byl jen s anténou, neb kapsa nemá na jejím uzávěru pro ní výřez, tak nešla ideálně zapnout, poté zbývalo ještě někam umístit malou svítilnu Streamlight Survivor, na mnou již zkoušeném jednom obleku americké provenience a také na konkurenčním Tigeru je zvykem umístit jí do poutka na pravé horní přední straně kabátu, Fénix však nic takového, co je dnes běžnou záležitostí u mnoha výrobců zásahových oděvů, neměl. To byla další moje výtka. Na nových oblecích je tato relativní maličkost již vyřešena a úchyt svítilny je tam, kde má být. Na první verzi kabátu Fénix III tomu však je stejně jako u starších modelů konkurence, svítilna se musí nasunout na kapsu pro radiostanici, což není ideální řešení.

Následně jsem po celou dobu služby zkoušel všechny možné pohyby v zásahovém kompletu Fénix III a nepřišel jsem na nic, co by mi oblek nedovolil. Velmi jsem ocenil vyztuženou část kalhot v oblasti kolen, kde je na nomexové vrstvě našit pruh materiálu dle dokumentace se jmenuje ARASHIELD black, bránící otěru a oděru. To samé je i v loketní části, tam je toto však ukrytu pod vrstvou nomexu. Poté jsem si zkusil vzít na záda dýchací přístroj Dräger PA 94. Jeho popruhy nevadí v žádném pohybu, což bylo zřejmé hned a potvrzené později u zásahů. Dle slov kolegů je i přes použití dýchacího přístroje viditelnost osoby, resp. obleku mnohem lepší a to díky použitým svislým reflexním pruhům. V rámci zásahové činnosti kladně obstála i vlhkostní bariera Gore Fireblocker. Několikrát jsem zasahoval za hustého deště a i při požáru, kde je styk s vodou permanentní, oblek nepromokl.

Celkové hodnocení mnou zkoušeného obleku Fénix III je za 2 a to díky ,,kosmetickým" nedostatkům, na které jsem přišel v rámci jeho zkoušení a to např. již zmíněné šle. Nový oblek Fénix III, vyrobený po připomínkách, jenž je dnes běžně v prodeji, má nedostatky odstraněny a jeho hodnocení je čistá 1. Dovolím si tvrdit, že dosavadnímu špičkovému a také nejpoužívanějšímu obleku u profesionálních hasičů s názvem Tiger v jeho standartní podobě (oblek Tiger pro HZS MSK je podstatně jiný, než je jeho běžné provedení, ostatně na přání lze vyrobit cokoliv…) vyrostla v podobě Fénixu velká konkurence. Jeho nové provedení je dokonalé, o čemž jsem se přesvědčil osobně i s redakčím kolegou Petrem Svobodou.

Na závěr trochu technické charakteristiky ,,nového" obleku Fénix III – oproti mnou testovanému ,,starému" Fénixu III se liší jen v detailech, dá se říct v odstraněných kosmetických vadách (nové šle, reflexní pruhy, poutko, výřez na anténu apod.), vše ostatní je stejné.

1. vrstva – NOMEX® (Europrotect Kevlar Twin), vrchní materiál, 225 g/m2 tmavomodrý odstín
Složení: 99 % aramid (87 % aramidová vlákna obsahující polyamid, typ Kermel 12 % aramid, typ para-aramid); 1 % uhlíkové vlákno. Chrání proti přímému ohni a šlehajícím plamenům a je opatřen antistatickou úpravou splňující normu ČSN EN 1149–5:2008

2. vrstva – GORE Fireblocker 2L – špičková membrána chránící proti průniku vody k tělu hasiče a naopak propouští pot a páru od těla hasiče směrem ven. Tato vrstva je ve všech švech svařená, aby ani tudy voda nemohla k tělu hasiče

3. vrstva – termální bariéra DUFELTELT® 3926 QGA 1554, 215 g/m2 – chrání proti průniku sálavého tepla k tělu hasiče
Složení: NOMEX® Delta C + tkanina s provázkem M4594/40000 LINING 612, 200 g/m2

Ramenní, kolenní a loketní výztuže z velmi odolného materiálu Kevlar – výztuže snižují tlak na místech, kde jsou všité

Hmotnost obleku, resp. komplexu Fénix III je dle velikosti (a množství použitého materiálu) a to v rozpětí cca 2,8 kg do 3,4 kg.

Reflexní pruhy

Oděv je opatřen žlutostříbrnými reflexními páskami 3M v šíři 75 mm dle normy ČSN EN 471:2004. Celková plocha reflexních pruhů přesahuje normou stanovené minimum, abychom zaručili větší viditelnost. Kromě vodorovných pruhů na zádech kabátu jsou našity i svislé pruhy kolem dýchacího přístroje, aby byl hasič vidět ve všech polohách a ze všech stran.

Ergonomie oděvu

Zásahový oděv je střihově řešen tak, aby svým tvarem kopíroval tělo zasahujícího hasiče a umožnil mu se 100% věnovat zásahu

tvarované rukávy – tvar ohnuté ruky

raglánový rukáv – při zvednutí paže zůstává spodní okraj kabátu u těla a neumožňuje tak vstupu horkého vzduchu a ohně

vysoký límec – zamezuje vstupu nežádoucích předmětů, dobře padnoutí k helmě

zvýšený pas – u kalhot dosahuje výše pasu bederní části páteře, aby chránila hasiče i v hlubokém předklonu a tlumila tlak dýchacího přístroje

průhmatové kapsy – v levé přední části kabátu má hasič k dispozici dvě průhmatové kapsy – jedna menší a jedna velikosti A4 pro dokumenty, mapy, plánky atd. Kapsa je přístupná, aniž by hasič musel rozepnout přední zip a tím odhalil své tělo nebezpečným faktorům při zásahu. Menší vrchní kapsa je opatřena poutkem na píšťalku.

měchové kapsy – vpředu na kabátu má hasič dvě měchové kapsy s poutky na snadné otevření i v rukavicích během zásahu. Kapsy mají v rozích udělané malé dírky pro odtok vody

kapsa na vysílačku – tato kapsa je umístěna v přední části kabátu, má otvor pro lepší slyšitelnost reproduktoru, tvarovanou patku pro anténu včetně úchytu. Tato kapsa je opatřena velmi silným suchým zipem, aby nedošlo k náhodnému otevření kapsy a posléze ke ztrátě vysílačky. I tato kapsa je opatřena poutkem pro snadné otevření v pracovních rukavicích. Na kapse se nachází nášivka Fénix pro označení kvalitního zásahového oděvu.

logo HASIČI – v zadní části kabátu je umístěno reflexní logo Hasiči. Na žádost hasiče lze k nápisu HASIČI umístit i název obce, jméno nebo cokoliv jiného, dle přání

poutko na palec – rukávy kabátu jsou ukončeny úpletem s poutkem na palec, aby nedocházelo k nežádoucímu shrnutí při zásahu nebo nasazování rukavic

regulátor šíře rukávu – rukávy kabátu jsou na konci regulovatelné, aby si hasič mohl přizpůsobit šíři rukávu podle své potřeby a nevznikl tak prostor pro vniknutí horkého vzduchu

odtokový proužek – vnitřní spodní okraj kabátu je opatřen úzkým odtokovým proužkem, který perfektně odvádí vodu z kabátu, která se dostane při zásahu skrze 1. vrstvu k vlhkostní bariéře

šle – kalhoty jsou vybaveny pohodlnými šlemi ve žluté reflexní barvě s firemním označením Fénix. Tyto šle jsou výškově nastavitelné a mají velmi dobré funkční spony.

chránič na nohavicích – nohavice kalhot jsou ukončeny speciálním návlekem, který chrání hasiče před vniknutím vody, sněhu, hmyzu horkého vzduchu, popela atd. Tento návlek je ze speciálního materiálu, který zabraňuje nasáknutí vody do vnitřní části oděvu

poutko na lampu – v přední části kabátu na pravé straně je umístěné poutko na lampu s regulovatelným poutkem

ramenní výztuže – v ramenní části kabátu jsou všité kevlarové výztuže, které zmírňují tlak dýchacích přístrojů

kolenní výztuže – v oblasti kolenou je všitá kevlarová výztuž pro zmírnění tlaku při klečení. Výztuže jsou zvenku ještě kryté speciálním materiálem, který je velmi odolný oděru. Tím velmi prodlužuje životnost oděvu.

loketní výztuže – v loketní části kabátu jsou všité kevlarové výztuže, které zvyšují komfort a snižují tlak opěrných částí loktů

Technické parametry použitého materiálu:

Vrchový materiál – Europrotect Kevlar Twin 225 g/m2

Vlhkostní bariéra – Fireblocker 2L 140 g/m2

Prošev – Dufelt 3926 QGA 1554 215 g/m2

Podšívka – M4594/40000 Lining 612 200 g/m2

Antiwicking NP 222 310 g/m2


-wap-

Informace o obleku na webu VPO: http://www.vyzbrojna.cz/…bleky_fenix/

Sdílet