Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár sušárny zrnin Janov

K požáru sušárny zrnin typu LAW do Janova u Litomyšle vyjížděli profesionální hasiči ze Svitav a Litomyšle, dále dobrovolní hasiči ze Svitav, Čisté a Trstěnic dne 3. listopadu ve 3.07 hodin.

Požár byl detekován systémem řízení VIGITEMP a byl tedy obsluhou zjištěn a nahlášen bezprostředně po jeho vzniku. Hořet začalo uvnitř sušárny, kde právě probíhal náběh sušení kukuřice. V násypce sušárny bylo v tu dobu přibližně 220 tun zrna. Požár byl likvidován vyskladněním sušárny a následným dohašením ohnisek, které se nacházely uvnitř sušárny. Spečené kusy musely být postupně uvolňovány a dohašeny. Přitom se celý prostor průběžně odvětrával a vnější plášť ochlazoval. Požár byl lokalizován v 5.06 hodin a zlikvidován v 5.18 hodin.

Po zlikvidování požáru hasiči provedli průzkum sila, zda se tam ještě nenacházejí další ohniska. V 6.55 hodin byl zásah ukončen. Při požáru byla zničena celá náplň, škody na technologii se upřesňují. Příčinou požáru bylo s největší pravděpodobností teplotní samovznícení zrna.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje 

-skw-

Sdílet