Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ani po roce nezapomínáme

Za několik dní uplyne rok od tragické nehody při které zahynul náš kolega z chodovské stanice Tomáš Hrabý.

Před rokem se na titulní straně našeho serveru objevil článek o kterém jsme doufali že ho nikdy nebudeme muset psát. 27. srpna 2002 došlo při cestě k zásahu k dopravní nehodě vozu Cas 27 – Dennis na Litochlebském náměstí v Praze 11 a při této nehodě zahynul velitel družstva ze stanice 4 kpt. (in memoriam) Tomáš Hrabý.

Tomáš odešel ve věku 28 let, měl celý život a léta služby před sebou. Zanechal po sobě manželku s nedávno narozeným synem.

Tato událost hasiče velice poznamenala, protože si opět uvědomili jak jsou při výkonu své profese blízko smrti. A aby toho nebylo málo v den Tomášova pohřbu 1.září zemřeli při další dopravní nehodě dva hasiči z jednotky HZS Českých drah. Ten nešťastný týden na přelomu loňského srpna a září zůstává v paměti všech hasičů.

Zopakujme si známá fakta. Jednotka ze stanice 4, jela k zásahu. Při projíždění Litochlebským náměstím (kruhový objezd) předjížděla automobil. Levou stranou vozu se dostali na středový travnatý pás. Došlo k převrácení auta přes levý bok, střechu a nkonec dopadlo na pravý bok. Bohužel Tomáš, který seděl na kraji, vypadl při tom z okénka a několikatunový Dennis na něj spadl. Zahynul na místě.

Do dnešního dne není šetření nehody uzavřeno. Vozidlo prošlo podrobnou prohlíkou znalců, stále se prověřuje účast auta které předjížděli a mnoho dalších svědectví. Tak jako tak řidič je zasažen na celý život. Osud havarovaného vozu také nebyl jednoduchý. Po několika měsících byl odvezen do THT Polička a vrátil se až před několika dny. Ač tomu tak původně být nemělo, vrátil se na stanici 4.

Všichni kdo jste Tomáše znali mu věnujte v těchto dnech aspoň tichou vzpomínku. Jeho kolegové ze směny tak učiní 28.srpna v 9 hodin přímo na místě osudné nehody.
Sdílet