Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár střechy domu v Novém Hrozenkově

Dne 7. 11. 2008 v 05:07 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Novém Hrozenkově. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nového Hrozenkova, Karolinky, Velkých Karlovic a Halenkova.

Dne 7. 11. 2008 v 05:07 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Novém Hrozenkově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nového Hrozenkova, Karolinky, Velkých Karlovic a Halenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy rekonstruovaného domu a části nad hospodářským stavením.

První jednotka hasičů z Karolinky byla na místě už za tři minuty od výjezdu. V krátkém sledu přijely i další jednotky a profesionálové ze Vsetína. Postupně bylo nataženo několik vodních proudů a začal hasební útok. Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu šíření plamenů a uchránit především obytnou část komplexu budov před zničením.

Požár se podařilo lokalizovat asi po půlhodině intenzivního hašení. Hodinu trvala likvidace hlavního požáru a další dvě hodiny postupné dohašování a rozebírání zničených částí střech domů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitelé uvedli, že se nad ránem probudili a zjistili požár na střeše. Před příjezdem hasičů se majitelé ani nesnažili plameny hasit, protože požár byl nad jejich síly.

Plameny zničily střechy nad přistavovanou a rekonstruovanou částí u domu a nad hospodářským stavením. Požár prostoupil do střešní konstrukce, krovů a části stropů. Částečně byl poškozen i rodinný dům, kde se hasičům podařilo požár zastavit. Způsobené škody byly předběžně odhadnuty na 700.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit rodinný dům a další majetek za 2 mil. Kč.

Za poslední rok a půl jde již o druhý požár tohoto domu s nevyloučeným úmyslem. Dne 21. 5. 2007 vznikl požár v nočních hodinách a napáchal škodu za 770 tis. Kč. Hasičům ze šesti jednotek se po náročném zásahu podařilo tenkrát uchránit další majetek za 1,5 mil. Kč.

V dopoledních hodinách se na místo požáru sjel celý tým vyšetřovatelů, včetně krajského vyšetřovatele ze Zlína. Šetření ukázalo na možný úmysl neznámého pachatele a do vyšetřování byla zapojena i policie.

Na místo přijel speciálně cvičený služební pes Policie ČR na vyhledávání stop po požáru. Vyšetřovatelé šetří několik možných verzí vzniku požáru.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet