Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči splnili své úkoly na rozsáhlém mezinárodním cvičení ve Francii

Speciální devatenáctičlenná jednotka Hasičského záchranného sboru ČR úspěšně zastupovala Českou republiku na rozsáhlém mezinárodním cvičení VAR 2008 ve Francii.

Speciální devatenáctičlenná jednotka Hasičského záchranného sboru ČR úspěšně zastupovala Českou republiku na rozsáhlém mezinárodním cvičení VAR 2008 ve Francii.

Námětem cvičení, které probíhalo ve dnech 5.-7. listopadu 2008 ve vojenském prostoru v jihofrancozském Canjuers, byl spektakulární teroristický útok s použitím nebezpečných chemických, biologických nebo radioaktivních lá­tek.

Český tým byl vybaven mobilním stanovištěm dekontaminace techniky a v průběhu cvičení tak zajišťoval dekontaminaci určené techniky.
Své umění čeští hasiči předvedli francouzským organizátorům i zahraničním hostům. Stanoviště českého týmu navštívila mj. francouzská ministryně vnitra, která vysoce ocenila vyspělé vybavení a dovednost českých záchranářů. České jednotce na místě poděkoval také generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán, který na cvičení zastupoval ministra vnitra Ivana Langera.

„Účastníci cvičení se na závěr shodli, že se jednalo o užitečnou příležitost seznámit se s postupy a vybavením zahraničních kolegů. Náš tým měl na místě jako jediný stanoviště pro dekontaminaci techniky a myslím, že jsme obstáli se ctí," sdělil velitel jednotky pplk. Ing. Jiří Matějka.

Česká jednotka je v současnosti na cestě zpět do vlasti, v ČR by měla být v neděli 9.11. 2008.
Český tým tvoří devatenáct příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, a to z Generálního ředitelství HZS ČR, HZS Jihomoravského kraje, HZS Karlovarského kraje a Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.
Jednotka, která zahrnuje chemiky, řidiče-strojníky, styčné důstojníky a další specialisty, je vybavena moderními prostředky pro vyhledávání a identifikaci nebezpečných chemických a radioaktivních látek. Jednotka disponuje mj. mobilním stanovištěm dekontaminace techniky, unikátním zařízením které bylo poprvé vyzkoušeno vloni při likvidaci nákazy ptačí chřipky a kontejnerem nouzového přežití.

Cvičení VAR 2008 patří mezi největší evropská cvičení v tomto roce. Kromě domácí Francie a ČR se cvičení VAR 2008 účastnily záchranné týmy z Německa, Belgie, Itálie, Lucemburska, Portugalska a Švédska. Do cvičení bylo zapojeno několik tisíc záchranářů a figurantů.

Cílem tohoto evropského cvičení bylo otestovat reakci země, která se stala obětí rozsáhlého teroristického útoku s použitím nebezpečných chemických, biologických nebo radioaktivních látek. V rámci Mechanismu Společenství byly během cvičení prostřednictvím Monitorovacího a informačního centra v Bruselu požádány o pomoc členské státy EU, včetně ČR. V reálném čase se rovněž procvičil proces vyslání vyhodnocovacího týmu EU a technických expertů stejně jako speciálních záchranných týmů a týmů rychlé reakce členských států EU. Během cvičení byla zároveň prověřena komunikace a velení mezi členskými státy, centrálou v Bruselu a zasaženým státem.


Info: kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-wap-

Sdílet