Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ředitel HZS hlavního města Prahy poděkoval hasičům za zásah v Barrandovských ateliérech

„Děkuji vám za vysoké nasazení při zásahu v extrémních podmínkách,“ tak začal své poděkování brig. gen. Roman Hlinovský vybraným 24 hasičům, kteří zasahovali u pátečního požáru dřevěných kulis v Barrandovských ateliérech. Ocenění těchto příslušníků navrhl velící důstojník směny npor. Josef Křen, který zásah řídil.

Jsou dva úhly pohledu. Jeden z nich je, proč to hasit, když to stejně srovná buldozer? Druhý úhel pohledu: náš úkol je to uhasit.

říká npor. Josef Křen

Pod jeho velením byly uchráněny dva objekty z dřevěného městečka a oheň hasiči nepustili ani do okolí, kde se v blízkosti nacházela čerpací stanice.

Jedním z oceněných byl i pprap. Petr Křivánek z hasičské stanice Smíchov. Právě smíchovští a radotínští hasiči byli na místě první. Extrémní podmínky, které požár doprovázely, vysoké letní teploty, žár požáru i vítr, který oheň přenesl i na okolní porost, nebezpečí výbuchu tlakových lahví, které hasiči z objektu vynesli a ochlazovali… to vše mělo za následek i fyzické vyčerpání tří hasičů.

Přečtěte siV Praze hořely Barrandovské ateliéry, na místě bylo několik profesionálních i dobrovolných jednotek

Petr Křivánek si všiml, že jeho kolega není v pořádku. Svou pomoc popisuje takto:

Dostával kyslík, hyperventiloval…na­vázal jsem s ním oční kontakt, snažil se ho uklidnit, učil ho dýchat, koukali jsme si z očí do očí. Občas jsem použil i nějakou nadávku, aby věděl, že to myslím vážně…

Staral se o kolegu až do příjezdu lékaře a předání do péče Zdravotnické záchranné služby.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet