Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slovenského cvičení s vrtulníkem se zúčastnili i ředitelé pražských hasičů a zdravotníků

Koncem srpna 2016 proběhlo v Bratislavě dvoudenní cvičení leteckých záchranářů z řad slovenských hasičů a policejních jednotek. Pozvání přijal i ředitel pražských hasičů brig. gen. Ing. Roman Hlinovský a ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy MUDr. Petr Kolouch, MBA. Se slovenskými kolegy výcvik vedl a plánoval pražský hasič pprap. Daniel Šarman.

Daniel má za sebou dvouměsíční stáž v USA, kde získal certifikát ARS Europe. Své zkušenosti začíná předávat po celé Evropě. Mimo klasické cvičební postupy leteckých záchranářů se během výcviku zkoušel i evakuační deštník AirTep a rychlý přesun po vodní hladině za pomocí ližin vrtulníku.

Při výcviku se používala komunikace s vrtulníkem ve stylu ARS, a to včetně profesionálního ARS vybavení. Absolutně odlišná technika a postupy se slovenským kolegům velmi líbily. Dle jejich hodnocení měl tento výcvik velký úspěch a především přínos i pro palubní techniky.

Oba ředitelé přijali návštěvu na základě zvacího dopisu od prezidia HaZZ SR a gen. JUDr. Alexandera Nejedlého, který je osobně uvítal. Na letecké základně se seznámili s vybavením a legislativou vrtulníkového létání na Slovensku. Pak se připojili k praktické části a velmi aktivně se podíleli na samotném cvičení.

Mohli si tak na vlastní kůži vyzkoušet slanění z vrtulníku, evakuaci za pomoci evakuačního deštníku AirTep, nouzové postupy záchrany z vody za pomoci vrtulníku, transport nosítek na podvěsovém laně a pomocí palubního jeřábu. V rámci cvičení se trénovala i záchrana z ochozu ocelové věže nebo na divoké vodě vodní nádrže Čunovo.

Velmi pozitivní vliv na úspěch cvičení měly zkušenosti pprap. Daniela Šarmana a slovenských kolegů, leteckých záchranářů HaZZ Bratislava mjr. Igora Dritomského, npor. Jozefa Húška a kpt. Bc. Richarda Řeháka.

Posádka Mi 171
Piloti: mjr. Ing. Peter Bubeliny, kpt. Ing. Róbert Tarabik, mjr. Ing. Branko Korsak a palubný inžinier mjr. Mgr. Marián Mikulec a mjr. Ing. Igor Erdély.

Z řad palubních inženýrů-operátorů a pilotů se cvičení zúčastnil za MV SR pplk. Juraj Maršal, npor. Mgr. Ján Ištokovič a mjr. Milan Mikulec. V neposlední řadě byla akce úspěšná i díky vedení prezídia HaZZ SR a pomoci mjr. JUDr. Róberta Lukačoviče.

Možná dá toto profesionálně zorganizované cvičení základ pro mezinárodní součinnostní česko-slovenskou spolupráci při nácviku na zvládání mimořádných událostí, a to nejen v oblasti leteckých záchranářů.  

Sdílet