Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V historickém podzemí se ztratili údržbáři

Vyhledání, záchrana osob, pohyb a orientace v podzemí pomocí mapy a také procvičení lezecké skupiny při záchraně osoby lanovou technikou. To jsou úkoly, které budou muset splnit jednotky profesionálních hasičů při taktickém cvičení v plzeňském historickém podzemí.

Vyhledání, záchrana osob, pohyb a orientace v podzemí pomocí mapy a také procvičení lezecké skupiny při záchraně osoby lanovou technikou. To jsou úkoly, které budou muset splnit jednotky profesionálních hasičů při taktickém cvičení v plzeňském historickém podzemí. Cvičení se uskuteční vždy v sobotu mezi 8.00 a 14.30 hodin, kdy se od osmi hodin každé dvě hodiny vystřídají všechny tři plzeňské stanice profesionálních hasičů. První cvičení se uskuteční v sobotu 8. listopadu, další termíny jsou 15. listopadu a 22. listopadu 2008 (vystřídání směn A, B, C).

Námět cvičení

Při práci na údržbě historického podzemního komplexu města se z dvoučlenné pracovní skupiny zranil jeden pracovník, druhý, který se vydal pro pomoc, ztratil orientaci a zabloudil. Na místo jsou povolány jednotky HZS k záchraně osob. Jednotky mají za úkol vyhledat osoby, poskytnout první pomoc a transportovat zraněného v prostoru podzemí. Poté bude následovat záchrana zraněné osoby z prostoru podzemí lezeckou skupinou pomocí lanové techniky.

Místo provedení

Plzeňské podzemí na vstupu v Dřevěné ulici ve dvoře domu U Salzmanů. Účelem cvičení při zásahu v podzemí (veřejně nepřístupná část) je vyhledání a záchrana osob.

Cíle cvičení

  • procvičení otevírání vstupních prostor podzemí
  • procvičení pohybu a orientace v podzemí pomocí mapy
  • procvičení vyhledávání a záchrany osob v neznámém prostoru
  • procvičení komunikace v podzemí
  • procvičení lezecké skupiny při záchraně osoby lanovou technikou

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje


-swo-

Sdílet