Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stodoly s kotelnou v Novém Strašecí na Rakovnicku

Dne 6. 11. 2008 v 7:53 hodin byl na tísňovou linku 112 ohlášen požár kotelny a stodoly v Novém Strašecí na Rakovnicku. Na místo události byla vyslána jednotka HZS Stochov s technikou CAS 24 Scania 4×4 v počtu 1+3.

Po příjezdu na místo zásahu provedla jednotka z důvodu nebezpečí z prodlení násilné vniknutí do objektu. Průzkumem bylo zjištěno, že kůlna o rozměrech cca 10×8m je celá zasažena požárem.

Na místo zásahu byly postupně přivolány jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Nové Strašecí, Rynholec, Lány a protiplynový vůz HZS Kladno. Jednotky zasahovaly dvěma vysokotlakými proudy a jedním proudem C se střední pěnou, jelikož se v objektu nacházelo mimo jiné i větší množství motorové nafty, několik dopravních prostředků a 2kg propanbutanová lá­hev.

Zásah značně komplikovalo inverzní počasí, které mělo za následek špatné odvětrávání místa zásahu a přilehlého okolí a to i přes použití přetlakového ventilátoru. Po lokalizaci požáru bylo provedeno částečné rozebrání plechové střešní krytiny a dohašení skrytých ohnisek požáru.

Požárem vznikla škoda ve výši cca 300.000,– Kč, hasiči včasným zásahem uchránili hodnoty za cca 2 miliony korun.

Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatel HZS určil nepředpokládanou změnu při provozování kotle na tuhá paliva.


pprap. Miloslav Málek
HZS Středočeského kraje




-swo-

Sdílet