Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osádky čtyř cisteren likvidovaly u Malešic požár mobilního štěpkovače

Požár byl na tísňovou linku 112 nahlášen v 13:18 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Týn nad Vltavou a Vodňany, svolána byla jednotka SDH obce Dříteň.

Po příjezdu první jednotky k požáru a rychlém průzkumu podal velitel zásahu zprávu, že požár zasáhnul mobilní štěpkovač, který byl naložený na nákladním autě. Požár zasáhnul štěpkovač v plném rozsahu a částečně poškodil i nákladní vůz. Zasahujícím hasičům se podařilo požár dostat rychle pod kontrolu, nikam dále nerozšířil, hasiči uchránili jeho bezprostřední o­kolí.

Komplikací však byla plná nádrž štěpkovače, ve které bylo přibližně 700 litrů nafty. Zasahující jednotky zároveň s hašením několikametrových plamenů okamžitě začaly nádrž ochlazovat.

Nádrž s naftou hasiči před požárem uchránili, nezabránili však částečnému úniku látek. Podle odhadu do půdy vyteklo přibližně 200 litrů nafty a 160 litrů různých olejů. O nastalé situaci byli informováni pracovníci odboru životního prostředí příslušného úřadu.

V tuto chvíli již z požářiště odjely vodňanská profesionální a dřítenská dobrovolná jednotka. Týnští profesionálové štěpkovač dohašují. Musí k tomu využít rozbrusné zařízení, kterým části štěpkovače rozřezávají, aby se dostali ke všem ohniskům.

Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody předběžně na 6 miliónů korun, a to jak na zničeném štěpkovači, tak na nákladním autě. Uchráněna před požárem zůstala pouze hydraulická ruka stroje. Jako pravděpodobná příčina vzniku požáru je stanovena technická závada.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet