Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při havárii uniklo 500 litrů nafty

V úterý 11. listopadu 2008 ve 13.18 hodin vyjížděli klatovští hasiči k dopravní nehodě osobního vozidla Renault Megane Scénic a nákladního automobilu Mercedes. Ke střetu došlo na silnici mezi obcemi Klatovy a Horažďovice u odbočky na Kolinec.

Osobní automobil ležel na boku v příkopu u silnice. Řidičku a dítě, kteří ve vozidle cestovali měla již v péči ZZS. Nákladní vozidlo sjelo mimo vozovku do příkopu a vytékala z něho nafta.

Hasiči nejprve zajistili vozidla proti požáru.V místě proražení palivové nádrže nákladního vozu začali jímat unikající PHM a ze sorpčního materiálu vytvořili provizorní hráz, aby se zamezilo úniku nafty na vozovku. Na místo byl povolán chemický automobil, protože bylo nutné přečerpat cca 500 litrů nafty z poškozených nádrží.

U nákladního vozu hasiči odpojili PB lahve sloužící k vytápění kabiny. Na místo se dostavili zástupci životního prostředí, kteří zajistili firmu na odstranění kontaminované zeminy v místě úniku nafty. Ve 14.35 jsou obě nádrže přečerpány a hasiči pomocí sorbentu odstraňují zbytky PHM na silnici. Poté se na místo dostavila těžká vyprošťovací technika, pomocí které byl automobil i s návěsem vytažen. Souprava byla rozpojena a návěs byl ponechán na místě, jeho odtah si zajistí majitel.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-skw-

Sdílet