Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návštěva u německých hasičů

Náš redakční tým uskutečnil ve dnech 20.-21. srpna cestu do Německa. Navštívili jsme největší požární stanice některých velkoměst a viděli unikátní techniku. Přinášíme Vám první informace z cesty.

Po několika dnech plánování a příprav jsme vyjeli z Prahy na hraniční přechod Rozvadov. Náš tým byl tříčlenný. Tvořili ho redaktoři serveru Požáry.cz (a zároveň členové SDH Praha-Chodov). Michal Procházka měl na starost naši dopravu. Jan Kostík byl fotograf jako vždy a zároveň fungoval jako druhý řidič. Michal Brunner naplánoval trasu a měl na starost navigaci a tlumočení.

Naše cesta by se nemohla uskutečnit bez podpory firmy TUKAS, a.s., která nám za velmi výhodných podmínek zapůjčila automobil Škoda Superb 1.9 TDi. Díky tomuto spolehlivému, pohodlnému a rychlému automobilu jsme za dva dny stihnuli navštívit všechna naplánovaná místa.

Naším prvním cílem byl Norimberk (Nürnberg). Navštívili jsme hasičskou stanici 4, která je ve městě největší a plní funkci centrální stanice. Je zde operační středisko, chemicko-technická služba včetně protiplynového polygonu nebo například potápěči. Své garáže zde má řada speciálních vozidel. Hasiči ve velíně stanice bohužel nebyli naší návštěvě příliš nakloněni, nicméně řadoví hasiči byli ochotni se nám věnovat a ukázali nám alespoň část techniky v garážích stanice. Ještě než jsme opustili Norimberk, stali jsme se svědky hasičského zásahu při požáru osobního automobilu. Pak jsme již pokračovali do Frankfurtu nad Mohanem.

Frankfurt nad Mohanem je opravdové velkoměsto. Má jedno z největších letišť v Evropě, chemický průmysl, elektrárny, složitou dopravní infrastrukturu – dálnice, železnice, metro a je zde řada výškových budov, některé o výšce 200 až 300 metrů. Tomu odpovídá i velikost a vybavení profesionálního hasičského sboru, který má sedm stanic a navíc je podporován řadou dobrovolných hasičských jednotek a podnikovými hasiči z velkých továren.

My jsme nejdříve navštívili stanici 6, která je předurčena pro výpomoc při mimořádných událostech na letišti a je zde soustředěna technika pro velké zásahy při katastrofách. Pokračovali jsme do stanice 3, která je v centru města a je předurčena pro zásahy na frankfurtském hlavním nádraží a pro zásahy na vodě a pod vodou. Na obou stanicích jsme byli přijati maximálně vstřícně. Frankfurtští hasiči se nám pozorně věnovali a svoji techniku nám předvedli do posledního detailu. Ze 30-ti metrového automobilového žebříku jsme si jako z rozhledny prohlédli panorama města. Během naší návštěvy ze stanic často vyjížděly a vracely se základní i speciální automobily.

V podvečer jsme dorazili k nové frankfurtské centrální požární stanici. Je označena jako BKRZ (= Brandschutz-, Katastrophenschutz,– und Rettungsdienst Zentrum), tedy Centrum pro požární ochranu, ochranu před katastrofami a záchrannou službu. Jedná se o nejmodernější a jednu z největších požárních stanic v Evropě, a to bez nadsázky. Pro ilustraci stačí dodat, že budova stanice má 67 stání a 67 příslušných prosklených stahovacích vrat. Již v současnosti odsud vyjíždí základní a některá speciální požární technika. Slavnostní otevření s účastí zahraničních hostů je naplánováno na čtvrtek 28. 8. 2003 a den otevřených dveří pro veřejnost proběhne v sobotu 30. 8. od 10:00 do 18:00. Od pondělí 1. září stanice zahájí plný provoz. Také zde nám hasiči vyšli vstříc a ukázali, co se dalo. Náš server Vám tak jako první v České republice přináší informace o této super-stanici.

Druhý den cesty jsme se přesunuli do Stuttgartu, kde jsme navštívili stanici 5. Zde je soustředěna jak základní tak speciální technika, včetně autojeřábu, kontejnerového systému, techniky pro práci ve výškách a techniky zdravotnické záchranné služby. Hasiči se nám velice ochotně věnovali a umožnili nám podrobně vyfotografovat jednotlivé automobily. Stuttgart byl naší poslední zastávkou před návratem do České republiky.

Můžete se těšit na další články a reportáže, ve kterých se Vám představíme především požární stanice a techniku z navštívených velkoměst.

Ing. Michal Brunner

Fotografie ve fotogalerii: Jan Kostík.

Ilustrační foto stanice BKRZ: Mathias Schmidt.
Sdílet