Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v ostravské ubytovně hasiči evakuovali skoro 200 lidí, škoda byla vyčíslena na 800 tisíc korun

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly v noci na úterý 6. 9. 2016 v ubytovně v Ostravě-Mariánských Horách, kde hořel velký pokoj ve druhém patře. Evakuováno bylo 185 dospělých, ošetření vyhledalo šest dospělých a jedno dítě. Předběžná škoda byla odhadnuta na 800 tisíc korun.

Operační středisko hasičů bylo informováno o požáru v ubytovně po pondělní půlnoci. Do Výstavní ulice vyjely dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Zábřeh a Fifejdy.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu za čtvrt hodiny, dohašování jim zabralo další čtvrthodinu. Do péče zdravotníků ZZS MSK hasiči předali šest dospělých a jedno dítě (hlavně nadýchaní kouřem), další zraněný ošetření odmítal.

Posádky měly v péči sedm postižených osob – chlapce a šest dospělých (žena ve věku dvaadvacet let a pět mužů mezi jednačtyřiceti a pětašedesáti lety). Všichni pacienti byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života.

Dítě, žena a tři z mužů, se nadýchali zplodin hoření. Posádky ZZS jim poskytly potřebnou péči a následně zajistily transport na urgentní příjem Městské nemocnice v Ostravě.

Další muž utrpěl kromě zasažení kouřem také středně těžké popáleniny dolní končetiny. Po ošetření byl týmem rychlé zdravotnické pomoci přepraven do popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava.

Poslední z mužů, který byl hasiči vyveden z budovy, v níž hořelo, nejevil známky zdravotního postižení. Vyšetření lékařem ZZS ukázalo, že jeho transportu do zdravotnického zařízení není zapotřebí a byl ponechán na místě zásahu.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK

Všichni evakuovaní z nižších pater se mohli vrátit do svých bytů, ubytovaní ze třetího a čtvrtého patra našli ještě během noci náhradní bydlení. Přijela sem i starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková.

Oheň mj.zničil celý velký pokoj o půdorysu 41 metrů čtverečních a zakouřil chodbu ubytovny. Příčina vzniku požáru se zjišťuje, vyšetřovatelé požáru HZS MSK budou zkoumat požářiště za světla.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet