Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První cvičení i s hasiči-lezci proběhlo na rychlostní spojce mezi Ostravou a Opavou

Tři jednotky hasičů, včetně lezeckého družstva, se zapojily do cvičení složek integrovaného záchranného systému dne 06.09.2016. Šlo o nehodu dvou osobních automobilů na rychlostní komunikaci I/11 mezi obcemi Hrabyně a Mokré Lazce (okres Opava). Čtyřproudá silnice byla otevřena loni v říjnu a zatím se na ní stalo jen minimum nehod, které by vyžadovaly takovou spolupráci složek IZS.

Po střetu dvou aut jedno prorazilo svodidla a zřítilo se z vysokého mostu i se dvěma osobami, druhé zůstalo na boku na silnici a v něm zůstaly také dvě zraněné osoby. Na místo nehody (km 264, směr Opava) vyrazila jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě a jednotka dobrovolných hasičů z nedaleké Hrabyně.

Cvičení bylo ztíženo imaginární zdí vedle silnice. Jedinou možností, jak se dostat dolů pod most, bylo spustit se přímo z mostu s použitím lezecké techniky. Proto sem byla povolána jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Poruba – její specializované lezecké družstvo. To se zaměřilo na záchranu a předlékařskou pomoc obou zraněných osob ze zříceného vozidla a jejich vytažení na most.

Taktické cvičení trvalo zhruba hodinu a zaměřilo se na spolupráci a komunikaci složek IZS (hasiči, ZZS MSK, Policie ČR), včetně dojezdových časů a nácviku přístupu ke zraněným osobám v těžce přístupném terénu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet