Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muže z výkopu ve Zdounkách se zachránit nepodařilo

Dne 12. 11. 2008 v 17:14 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně zavaleného muže ve Zdounkách. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem a později i další jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Zdounky, Zborovice, Roštín a velící důstojník směny ze Zlína.

Dne 12. 11. 2008 v 17:14 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně zavaleného muže ve Zdounkách.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem a později i další jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Zdounky, Zborovice, Roštín a velící důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k zasypání staršího muže ve výkopu u rodinného domu.

Hasiči byli o záchranu požádáni zdravotníky, kteří na místě nemohli sami zasypaného muže dostat ven. Podle zjištěných informací jednašedesátiletý muž kopal kanalizační přípojku před rodinným domem, kterou chtěl napojit na městský rozvod.

Při práci došlo k uvolnění zeminy a k jeho zavalení po pás. Přímým svědkem byl jeho syn, který se mu snažil hned pomoct. Sevření zeminou bylo nad jeho síly a na pomoc přivolal zdravotníky. Jeho otec byl zasypán v hloubce 2,25 m.

Hasiči se po příjezdu okamžitě pustili do záchrany zavaleného muže. V úzkém prostoru nebylo dost místa pro práci více záchranářů, kteří se tak museli postupně střídat. Na místo dorazil i velící důstojník směny ze Zlína, který okamžitě převzal velení zásahu, nechal si vyslat další posilující jednotky dobrovolných hasičů a začal organizovat pomoc těžké techniky.

Na místo přijel malý bagr, který ale nemohl být použit, protože měl nasazenu příliš širokou lžíci. Postupem prací se kolem místa zásahu hromadila vyhrabaná hlína a na pomoc přijel další těžký stroj s radlicí.

Po celou dobu záchranných prací byl zraněný muž pod dozorem lékaře, který kontroloval jeho stav. Po několika desítkách minut však muž upadl do bezvědomí a začal se na něm projevovat tzv. syndrom zavalení. Hasiči si museli zpevňovat příkop před dalším sesutím zeminy pomocí trámů a desek.

Hasiči i zdravotníci dál bojovali o jeho vyproštění i zachování základních životních funkcí. Po úmorné práci bylo sevření kolem těla uvolněno a muž byl konečně vytažen za pomocí lan a popruhů. Od zavalení uběhlo devadesát minut.

Muž byl v transportních nosítkách přenesen do sanitního vozu, kde dál zdravotníci bojovali o život pacienta. Po nutném zajištění byl za stálé resuscitace odvezen do nemocnice v Kroměříži. Přes veškerou snahu lékaře i celého týmu zdravotníků muž při převozu svým zraněním podlehl.

Na pomoc rodinným příslušníkům byla velitelem zásahu povolána i psycholožka HZS Zlínského kraje, která poskytla svou odbornou pomoc většímu počtu lidí zasažených touto tragédií.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-skw-

Sdílet