Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladí hasiči z SDH Komárov navštívili v německém Gau-Algesheimu hasičský tábor

Poslední týden v srpnu znamenal pro mladé hasiče z SDH Komárov sedm dní plných zábavy, cestování, poznávání nové kultury a míst, prolomení jazykové bariéry a samozřejmě zdokonalení se v oblasti požární ochrany. V rámci partnerské spolupráce mezi městy Hořovice a Gau-Algesheim vyjeli naši mladí hasiči v sobotu 20. 8. 2016 v ranních hodinách do Německa na hasičský tábor.

Tato spolupráce trvá již od roku 2015, kdy němečtí kolegové společně s námi strávili v srpnu na táborové základně na Zbirožském potoce také týden plný her s požární tématikou.

Celkem se tábora zúčastnilo 32 dětí a 14 dospělých z ČR. Program tábora byl zajišťován německými kolegy. Děti i dospělí byli rozděleni do 8 týmů, kdy každý tým měl jak německé, tak i české děti a vedoucí. Takto smíšená družstva mezi sebou musela komunikovat a spolupracovat. Dorozumívali jsme se anglicky, německy, ale někdy i „rukama a nohama.“ Jazyková bariéra byla prolomena během prvních dní.

V neděli nás čekala pěší túra po všech zbrojnicích oblasti Gau-Algesheim. Místní krajina nás opravdu uchvátila svou krásou. Na každé zbrojnici čekalo na týmy bohaté občerstvení a disciplína, která byla zaměřena na požární ochranu. Jednou jsme hasili domeček, podruhé vytlačovali vodu z požární hadice.

V dalších dnech jsme poznali krásy města Mainz a Bingen. V Bingenu jsme se svezli po řece Rýn a absolvovali cestu lanovkou nahoru k památníku Germania. Tam jsme navštívili i záchrannou ornitologickou stanici, kde děti viděli na vlastní oči orly, výry a poštolky. Pokud jsme zrovna necestovali po okolí, trávili jsme čas hraním her v areálu tábora Nieder-Hilbersheim.

Tábor v Německu byl odlišný oproti českým táborům, nicméně byl pro nás poznáním něčeho nového, získáním nových zkušeností a kamarádů.

Ing. Bc. Veronika Křivánková
náměstek starosty sboru
SDH Komárov
Sdílet