Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád letadla s větším počtem cestujících byl tématem taktického cvičení v Modlanech, záchrana osob probíhala ve spolupráci se složkami IZS

Dne 8.9. 2016 proběhlo u vodní nádrže Kateřina v obci Modlany taktické cvičení složek Integrovaného záchranného sytému pád letadla s větším počtem cestujících.

Námětem cvičení byla nehoda dopravního turbovrtulového letadla. Při letu cestujících směr Drážďany, nahlásil pilot explozi a náhlý pokles tlaku v prostoru pro cestující a výpadek jednoho z motorů. Letadlo ztratilo tah. Jednou z možných variant poruchy letadla byl i teroristický čin.

Pilot se pokusil letadlo nasměrovat na pole v katastru obce Modlany, poblíž vodní nádrže Kateřina, kde se však stalo neovladatelným a zřítilo se. Po dopadu se rozpadlo na části, z nichž některé začaly hořet. Stroj přepravoval cca 70 cestujících. Někteří zemřeli, jiní měli různé stupně zranění.

Cílem cvičení bylo Prověření schopností velitele zásahu a vedoucích pracovníků IZS při společném řízení sil a prostředků, zdolávání mimořádných událostí druhu leteckých nehod, činnosti jednotky HZS Teplice při organizování souběžných úkolů, ověření dojezdových časů jednotek a časy jednotlivých činností, činnosti hasičů na místě zásahu, poskytování první pomoci na místě před transportem raněných, třídění raněných metodou START a jejich následný transport na stanoviště pro shromáždění a třídění raněných k odvozu Zdravotnické záchranné služby do zdravotnických zařízení, nácvik zabezpečení místa nehody, spojení mezi složkami IZS, prověřit schopnost spolupráce s ostatními složkami IZS při rozsáhlé a dlouhotrvající mimořádné události na operační, strategické a praktické úrovni, ověřit prakticky možnosti nasazení vyspělých technologií zaváděných do praxe.

Hasičský záchranný sbor

Cvičení se zúčastnilo patnáct hasičských jednotek z toho čtyři profesionální a jedenáct dobrovolných. Hasiči nasadili 27 kusů techniky.

Krajské operační středisko (KOPIS) přijalo informace od přímých účastníků pádu letadla a informaci od Operačního střediska Generálního ředitelství ČR (OPIS GŘ HZS ČR) o pokusu nouzového přistání letadla v místech teplického okresu. KOPIS vyhlásil 3. stupeň poplachu pro jednotky požární ochrany (PO) a dále informoval Policii ČR, Zdravotnickou záchrannou službu (ZZS), o pádu letadla v katastru obce Modlany.

Byly zahájeny průzkumné práce, velitel zásahu (VZ) upřesnil místo zásahu, sdělil rozsah mimořádné události (hořící trosky letadla rozmetány po poli, raněná a potrhaná lidská těla – odhad), požádal o povolání dalších jednotek s upřesněním místa příjezdu.

KOPIS informoval o vzniklé mimořádné události (MU) řídícího důstojníka Územního odboru (UO) Teplice a krajského řídícího důstojníka, Krajského ředitele HZS ÚK, Českou inspekci životního prostředí, Povodí Ohře, hejtmana Ústeckého kraje, obec Modlany a ORP Teplice.

Navázal kontakt s RCC Praha pro bližší informace o letadle. Vyhledávací skupina vyhledala zraněné, označila místo nálezu a odváděla a odnášela raněné do předpokládaného prostoru třídění. Záchranná skupina prováděla záchranu osob neschopných pohybu, včetně jejich vyproštění a transportu. Jistící skupina jistila vyhledávací a záchranné skupiny před riziky vznikajícími z trosek letadla, provedla bojové rozvinutí k ohniskům požáru, hasila požáry a sledovala únik provozních kapalin z letadla. Velitel zásahu (VZ) rozdělil místo události a dal pokyn k zahájení zřízení a vybudování potřebných stanovišť na místě události (MU) (velitelské stanoviště, štáb VZ). Vzhledem k časové a materiální náročnosti situace, povolal spojový vůz a kontejner nouzového přežití z Požární stanice (PS) Ústí n L. Průzkum zjistil, že na hladině vodní nádrže Kateřina plave materiál patřící k nehodě.

VZ požádal přes KOPIS výpomoc Vodní záchranné služby k prohledání vodní hladiny a sběru předmětů. Jednotky najely s cisternovými automobilovými stříkačkami (CAS) k hořícím troskám, a provedly hasební a vyprošťovací práce na zjištěných ohniscích. VZ dal pokyn jednotkám k vytvoření útočných proudů na pokládku pěny na místa zasažené vyteklým leteckým palivem. Vzhledem k náročnosti práce ve složitém prostředí, požádal VZ přes KOPIS HZS o podporu zasahujících a zasažených osob posttraumatic­kými týmy.

VZ po domluvě s vedoucím pracovníkem lékařem ZZS určil na místě události sektor zdravotnické pomoci, prostor pro Leteckou záchrannou službu (LZZS), shromaždiště raněných a postup záchrany zraněných dále plnění úkolů dle traumatologického plánu. VZ rozhodl o zřízení prostoru pro identifikaci a umístnění obětí. VZ prostřednictvím štábu a týlu zabezpečil náhradní oblečení, hygienu a ubytování. Prostřednictvím starostky obce Modlany, ve spolupráci s ORP Teplice. Byly provedeny dohašovací a likvidační práce v prostoru zásahu a byly ukončeny záchranné práce a všichni postižení byli předáni ZZS.

Jednotky provedly závěrečný průzkum na místě události společně s Policií ČR. VZ předal uzavřené a střežené místo zásahu odpovědným orgánům k dalšímu řešení. Štáb IZS pokračoval v činnosti pro potřeby PČR.

Policie ČR

Na místo letecké nehody byly okamžitě vyslány všechny dostupné síly a prostředky jednotlivých útvarů Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Dopravní policisté okamžitě uzavřeli prostor kolem místa letecké nehody a regulovali dopravu tak, aby vjezd byl možný pouze pro zasahující složky IZS. Policisté z obvodních oddělení, speciální pořádková jednotka společně s psovody a jejich služebními psy propátrávali terén za účelem vyhledání všech osob, které byly na palubě havarovaného letadla, přeživší a zranění byli předáni ihned do péče ZZS. Dále zajišťovali a vyznačovali místa nálezu lidských ostatků, trosek, věcí apod. Nejdůležitějším úkolem však bylo zamezit vstupu cizím osobám do vytyčené nebezpečné zóny.

Místo letecké nehody bylo v bezprostřední blízkosti vodní nádrže Kateřina, proto byli povolání i policejní potápěči, kteří se podíleli na vyhledávání osob, věcí a trosek na vodní hladině a pod hladinou.

Policejní pyrotechnik se psem specializovaným na výbušniny provedl pyrotechnickou prohlídku. Služba kriminální policie a vyšetřování zjišťovala totožnost osob postižených touto mimořádnou událostí. Kriminalisté prováděli jejich identifikaci a evidovali transport zraněných do jednotlivých zdravotnických zařízení. Kriminalističtí technici prováděli ohledání místa události, dokumentovali a zajišťovali stopy pro další vyšetřování.

Na místě pracoval také DVI tým Kriminalistického ústavu v Praze, který je složen ze specialistů, kteří jsou vyškoleni provést identifikaci většího počtu obětí v mimořádných situacích.


Zdravotnická záchranná služba

Cvičení se zúčastnilo přes 50 zdravotnických záchranářů – 15 výjezdových skupin, zdravotnické operační středisko a letecká záchranná služba ZZSÚK.

Cílem záchranářů bylo procvičení postupů a využití prostředků pro řešení mimořádné události s hromadným postižením zdraví a spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje.

Po prvotním třídění zraněných osob složkami HZS a jejich transportování na vybudované stanoviště neodkladné péče zdravotnickou záchrannou službou, byli ranění vedoucím lékařem tzv. lékařsky tříděni a byla určena priorita jejich léčby, kterou následně prováděli zdravotníci na tomto stanovišti. Zdravotnické operační středisko po celou dobu koordinovalo mimořádnou událost a transporty raněných osob z místa neštěstí do zdravotnických zařízení.

Foto: Pavel Pech a Lukáš Marvan
HZS Ústeckého kraje
Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet