Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost EuroFire představila zcela nové proudnice, vyzkoušeli jsme je na vlastní kůži

V prostředí Záchranného útvaru ve Zbirohu jsme měli možnost na vlastní oči vidět zkoušku nových unikátních proudnic amerického výrobce Task Force Tips, které na český trh dodává firma EuroFire. Hasiči ve Zbirohu testovali hned několik verzí.

G-Force

Výhodou proudnic G-Force je kluzný ventil a automatická regulace výstupního tlaku, která je skvělá pro pulzní hašení. To se trénuje mimo jiné i ve zbirožském polygonu.

Proudnice je nabízena jak ve variantě s klasickou rukojetí, tak i verzi se spouští. Ta nás velmi zaujala, boří zaběhnutý systém ovládání. Jak naše redakce tak hasiči, kteří proudnice testovali, uznali, že práce s proudnicí je úžasná a pro všechny zúčastněné je to něco nového.

Hasiči také ocenili konstrukci kluzného ventilu, který zajišťuje ideální proud i při neúplném otevření průtoku proudnice při zásahu. Na výběr jsou i tři verze zubů na hubici. Pogumované, kovové nebo s nerezovým otočným kolečkem.

Také jsme vyzkoušeli verzi proudnice G-Force určenou přímo k pulznímu hašení.

Na otočném prstenci proudnice je poloha pulsing, která nastaví proudnici na průtok 235 l/min a difúzor na hubici uvolní proud vody až od minimálního tlaku 4 bar, čímž je zajištěna maximální kvalita roztříštěného proudu při pulzním hašení.

Ultimatic

Proudnice Ultimatic mají také kluzný ventil a automatickou regulace výstupního tlaku. Opět se hodí pro pulzní hašení díky své nízké hmotnosti a lepší ovladatelnosti, které pomáhají i kompaktní rozměry.

Quadrafog

Velmi oblíbená proudnice v českých podmínkách, která má nerezový kulový ventil a velmi robustní odolnou konstrukci. Lze jí zakoupit ve dvou verzích zubů na hubici – s kovovými zuby nebo  nerezovým otočným kolečkem.

EuroFire nabízí i její vylepšenou verzi QuadraCup s integrovaným pěnotvorným nástavcem, který je vhodný pro použití jak v běžném režimu „voda“, tak pro tvorbu pěny.

FlipTip

Unikátní konstrukce proudnice FlipTip umožňuje použít proudnici jak pro plný, tak roztříštěný proud. Vyznačuje se jednoduchým ovládáním s nastavitelným průtokem.

Proudnice již používají hasiči v Libereckém kraji, Unipetrolu Litvínov, U.S. Steel Košice, Slovnaft Bratislava a Fortischem Nováky. Proudnici také vyzkoušelo již mnoho jednotek HZS a JSDH v rámci výbavy požárních vozidel.


Proudnice od firmy EuroFire můžete koupit na webu www.eurofire.cz

Sdílet