Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U obce Doubravčany havaroval autobus, více než deset osob bylo zraněno. Zasahují tři vrtulníky

U obce Doubravčany zasahovaly složky IZS u nehody autobusu, který sjel do pole – zůstal ale na kolech. Měl namířeno z Prahy do Kutné Hory. Bylo v něm celkem 22 lidi, 13 z nich bylo zraněno, tří těžce.

Na místo nehody bylo vysláno sedm sanitních vozů a tři vrtulníky letecké záchranné služby z Prahy, Liberce a Jihlavy. Z důvodu velkého počtu zraněných byl aktivován dispečinkem středočeské záchranky tzv. traumaplán.

Traumatologický plán popisuje postupy záchranky při mimořádných událostech. Tedy v situacích, kdy se změní mechanismy zásahu, protože zraněných lidí je v danou chvíli víc, než je k dispozici lékařů a dopravních prostředků.

Díky plánu každý na místě ví, co má přesně dělat. Zranění se třídí podle toho, v jak vážném jsou stavu, rozhoduje se, kdo bude kam transportován a v jakém pořadí.

Vyrazili také hasiči z Kolína, Říčan, Uhlířských Janovic, Zásmuk a Kostelce nad Černými Lesy. Hasiči všechny osoby vyprostili bez použité hydrauliky, pomohli s jejich tříděním a ošetřováním.

Třem osobám, které utrpěly středně těžké poranění hrudníku, byla poskytnuta přednemocniční péče a poté byly letecky transportovány do motolské, vinohradské a střešovické nemocnice, uvedla Petra Effenbergerová, mluvčí středočeské záchranky.

Jedenácti lehce zraněným byly ošetřeny četné odřeniny a pohmožděniny. Záchranáři poté pacienty přepravili do nemocnic v Kutné Hoře, Kolíně a Nymburku. Jeden muž byl po ošetření ponechán na místě.

Sdílet