Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soustředění hasičů a záchranářů 13

Třináctého pokračování soustředění hasičů a záchranářů se zúčastnilo na sto osob z celé České Republiky. A sice hasičské sbory : Turkovice, Milevsko, Přehořev, Praha – Nebušice, Luštěnice, Chrášťany, Příbram 1, Příbram – Březové Hory a Čimelice. Zdravotnické týmy složené ze studentů oboru Diplomovaný zdravotnický záchranář z VOŠ Ústí nad Labem, SVZŠ Medea Praha, tým absolventů záchranářských oborů, Vodní záchranné služby – Soběslav, SDZ Žatec a tři družstva Zdravotnické služby AČR.

Třináctého pokračování soustředění hasičů a záchranářů se zúčastnilo na sto osob z celé České Republiky. A sice hasičské sbory : Turkovice, Milevsko, Přehořev, Praha – Nebušice, Luštěnice, Chrášťany, Příbram 1, Příbram – Březové Hory a Čimelice. Zdravotnické týmy složené ze studentů oboru Diplomovaný zdravotnický záchranář z VOŠ Ústí nad Labem, SVZŠ Medea Praha, tým absolventů záchranářských oborů, Vodní záchranné služby – Soběslav, SDZ Žatec a tři družstva Zdravotnické služby AČR. Týmy byli opět po příjezdu rozděleny do tří výjezdových týmů. Přibližně stejně velkých a kvalifikovaných.

Soustředění bylo koncipováno jako obvykle formou zásahů u modelových situací. Celkem se jednalo o čtyři situace. První večer výbuch plynu v městské části, zde záchranářům posloužila „ohňová dráha" (simulátor) v prostoru Armády ČR.

V sobotu ráno následoval pro pořadatele nejnáročnější zásah – hromadná dopravní nehoda. Tento zásah zabral nejdelší přípravy a zapojen byl největší počet figurantů (kolem 60ti). Komplikací u zásahu, který se odehrával na letištní ploše, bylo zjištění nebezpečné látky převážené jedním z vozidel. Tato situace byla připravena ve spolupráci s chemiky Armády ČR. Ti se do zásahu zapojili a zároveň tak připravili pro zasahující zajímavé a fundované ukázky (dekontaminace osob a techniky atd.)

Třetí situací byl zásah po přívalové vlně, kde šlo především o dohledání a evakuaci osob z ohrožené oblasti. Lezci museli využít pro evakuaci člun zajištěný pomocí traverzu.

Na závěr ještě jednotky zasahovaly u částečně zřícené budovy, zde byl nejdůležitější důkladný průzkum a vyproštěný postižených.

Novinkou na soustředění bylo improvizované Operační středisko, které bdělo nad zásahy. Jedním z přínosů soustředění byl tak i nácvik komunikace a radiové kázně. Jeden z komisařů soustředění Slavomil Jurečka Dis. hodnotil jako pozitivní fakt, že si jednotky prozkoušeli zásahy za snížené viditelnosti, v neznámém terénu a s nedostatkem spánku. Jiří Sekyra, druhý komisař technické a taktické stránky ocenil důraz na nedělitelnost dvojic a dodržování zásad použití pracovních ochranných prostředků.

Organizátoři soustředění si dovolují za podporu poděkovat Základní škole Bechyně, členům SDH Bechyně, Armádě České Republiky a další fyzickým a právnickým osobám.

Více fotografií zde

Jako přílohu zasíláme výpis z radioprovozu, který je možné si stáhnout v příloze.

Pořadatelé akce :

SDH Záchranáři Písek
SDH Bechyně
MS ČČK Písek 1


-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
záznam.xls zobrazit online XLS 35 kB