Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa způsobil značnou škodu

Na tři miliony korun vyčíslila radnice v Aši na Chebsku škodu po pátečním požáru lesa.

Oheň zničil osm hektarů porostů a 50 hektarů polí a luk u Nebes v Ašském výběžku. Místy více než deset metrů vysoké plameny ohrožovaly několik obytných domů v Nebesích. Oheň se naštěstí rozšířil jen na ploty a do zahrad. Událost se obešla bez zranění. Hašení komplikoval nedostatek vody, hasiči ji museli přivést z rybníku v Mokřinách. Vodárny do Nebes musely dovézt cisternu s pitnou vodou.
Hasiči plameny uhasili v sobotu večer. Mnohde však oheň stále doutná. V pondělí se tu znovu rozhořelo na 23 místech. Terén je prohořelý do hloubky půl metru. Pracovníci ašské radnice území pořád střeží a vznikající ohně v zárodku likvidují. Předpokládá se, že celý prostor bude kontrolován ještě minimálně další týden.

Požár hasilo pět jednotek i obyvatelé ohrožených domů. Celkem s ohněm bojovalo na 60 lidí. Na pomoc byl povoláno i letadlo, z něhož pilot ve 30 shozech vylil přes 900 tisíc litrů vody. Oheň přesto zničil téměř celý les.

V menším rozsahu hořelo o víkendu i v nedalekém Hazlově a u Hranic, v pondělí pak u Horních Pasek. Radnice proto upozorňuje obyvatele, aby v maximální míře omezili manipulaci s ohněm ve volné přírodě.
Sdílet