Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hospodářské stavení lehlo popelem

Třináct minut po půlnoci v pátek 14. listopadu 2008 byl na operační středisko v Plzni ohlášen požár za obcí Dešenice. Oznamovatel se nejprve domníval, že se jedná o požár lesa nebo travního porostu. Na místě ale hasiči objevili hospodářskou přístavbu, která byla celá v plamenech.Při­dáno foto

Třináct minut po půlnoci v pátek 14. listopadu 2008 byl na operační středisko v Plzni ohlášen požár za obcí Dešenice. Oznamovatel se nejprve domníval, že se jedná o požár lesa nebo travního porostu. Na místě ale hasiči objevili hospodářskou přístavbu, která byla celá v plamenech.

Přístavba byla součástí lesáckého domku na samotě za Dešenicemi na Klatovsku. Domek obýval pouze hajný, kterého vzbudilo až praskání dřeva, v té době byla přístavba celá zasažená požárem. Muži se naštěstí nic nestalo, protože požár zasáhl domek jen minimálně.

Jednotky po příjezdu na místo okamžitě zajistili dálkovou dopravu vody na požářiště. Čerpací stanoviště bylo vytvořeno na koupališti v Dešenicích. Na půdě přístřešku byly také objeveny dvě malé propan-butanové lahve, které hasiči vynesli a ochlazovali. V přístavbě bylo uskladněno větší množství sena, starší automobil patřící majiteli objektu a další materiál. V blízkosti hospodářského objektu stála králíkárna, ve které zahynulo několik kusů zvířat. Dva psi a další drobný kur byli před ohněm uchráněni.

Požár celou hospodářskou přístavbu zničil, ale podařilo se před ohněm ochránit těsně přistavěný lesácký domek. Na domku požár poškodil pouze na malém místě krov. V brzkých ranních hodinách byla na místo ještě vyslána termokamera, aby odhalila případná skrytá ohniska. V půl šesté ráno bylo místo předáno zástupcům Lesů ČR. Jako dohlídka na místě zůstává do 13 hodin jednotka dobrovolných hasičů z Dešenic a Nýrska. Při požáru nedošlo k žádnému poranění osob. Škoda byla předběžně vyčíslena na 550 tisíc korun. Dnes ráno na místo dorazí kriminální služba PČR a vyšetřovatel, aby došetřili příčiny požáru.

Jako příčina požáru připadá v úvahu nedbalost, úmysl nebo technická závada na osobním vozidle. Na místě byly odebrány vzorky pro vyhodnocení v laboratoři, které by měly prozradit více. Škoda byla vyčíslena na 151 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 400 tisíc korun.

Zasahující jednotky:

HZS Klatovy
SDH Dešenice
SDH Nýrsko
SDH Janovice n. Úhlavou
SDH Pocinovice (u Kdyně)

Přidáno foto

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje


-swo-

Sdílet