Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik 1200 hl etanolu z nádrže lihovaru v Kolíně

K prověření vnějšího havarijního plánu v lihovaru Kolín dne 11. 11. 2008 v 8:35 hodin vyjely jednotky HZS Kolín s CAS 32, HZS Kolín Ovčáry s CAS 32. Ve firmě BIOFERM – lihovar Kolín došlo k úniku etanolu.

Na místo se dostavily i JSDH Starý Kolín s CAS 32, JSDH Týnec nad Labem s CAS 32, JSDH Zásmuky s CAS 32. Po dojezdu první jednotky na místo velitel zásahu rozhoduje o vytyčení nebezpečné zóny a vysílá průzkumnou skupinu v dýchací technice s detekčním přístrojem na průzkum objektu.

Průzkumná skupina zjistila prasklinu v plášti nádrže s nápisem 12337 hl. U nádrže je nalezena jedna osoba v bezvědomí. Líh zatekl do sklepních prostor a je naměřena mez výbušnosti. Velitel zásahu vyhlašuje třetí stupeň poplachu a zřizuje štáb. Z důvodu nebezpečí výbuchu byl evakuován objekt v blízkosti nádrže a zastavena doprava na silnici č. 38 a na dráze Kolín – Pardubice.

Velitel zásahu se zástupci Biofermu rozhodl o naředění lihu, který unikl z nádrže. Po dostatečném naředění a proměření výbušnosti byl zásah ukončen.

autor mjr. Ing. Josef Kudrna
ÚO Kolín



-swo-

Sdílet