Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár letadla na pardubickém letišti byl námětem cvičení složek integrovaného záchranného systému

Závada na motoru, nepříznivé povětrnostní podmínky i nezkušenosti pilota byly důvodem k dosednutí malého dopravního letounu na travnatou plochu pardubického letiště. Tak začalo cvičení složek IZS na Letišti Pardubice v pondělí 12. září 2016.

Letadlu po nezdařeném přistání začal hořet levý motor a požár se rozšířil směrem, k trupu letounu. Na místo vyrazila Letecká hasičská jednotka a velitel ihned požádal o pomoc i Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje.

Hasičské jednotky likvidovaly požár hořících částí letadla, na uniklé palivo pokládaly pěnu, aby zabránily jeho možnému vzplanutí. Ošetřovány byly zraněné osoby. Po uhašení požáru vnikla průzkumná jednotka předním vstupem do letounu, kde dohasila zbytky požáru a odstranila blokující překážky.

Ranění byli evakuováni na shromaždiště raněných, kde byli roztříděni dle závažnosti zranění, ošetřováni a transportováni do nemocnice.

Cílem cvičení bylo ověření dojezdových časů a početních stavů jednotek požární ochrany a jednotlivých složek IZS povolaných na místo události.

Ověření informačního toku při vzniku letecké nehody i ověření komunikace jednotek požární ochrany na místě zásahu a součinnost jednotlivých složek.

zakončila Vendula Horáková, tisková mluvčí HZS Pardubického kraje

Sdílet