Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kujavách hasiči likvidují hořící balíky slámy po požáru stodoly

Celkem osm jednotek hasičů bojovalo v noci z pátku na sobotu 15. 11. 2008 v obci Kujavy na Novojičínsku s požárem pět metrů vysoké zděné stodoly o půdorysu zhruba 40 × 20 metrů s uskladněnými balíky slámy. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu během tří hodin, nejnáročnější bylo vyvážení těžkých balíků slámy a dohašování. Do sobotního rána hasiči vyvezli ven a dohasili třetinu pětitunových balíků.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, předběžná škoda byla odhadnuta na 700 tisíc korun. Hasiči předpokládají další dohašovací práce v menším počtu jednotek minimálně do sobotního večera, kdy budou balíky postupně vyvážet na pole, vzdálené 200 metrů od stodoly. Na místě zůstaly v sobotu ráno dvě jednotky hasičů, které se během dne vystřídají.

Nelehkou práci hasičů v dýchací technice ztěžuje dál silný dým ze slámy a špatná viditelnost.

Informaci o požáru obdrželo operační středisko hasičů od místních občanů v pátek kolem čtvrt na deset večer. Na místo ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičín a Bílovce a šest dobrovolných jednotek z obcí Kujavy, Tísek, Suchdol nad Odrou, Studénka, Fulnek a Bílovec.

S pomocí nakladače od majitele stodoly hasiči hasili hořící a doutnající balíky slámy na volné ploše. Na místě bylo během noci celkem 12 cisternových automobilových stříkaček a dva automobilové žebříky. V sobotu kolem páté hodiny ranní zůstali na místě pouze dobrovolní hasiči z Kujav a Studénky, kteří pokračovali v hašení balíků.

Protože bývalý zemědělský areál se stodolou byl volně přístupný, okolnosti požáru bude šetřit Policie ČR. Polovina ze sedmisettisícové škody vznikla na uskladněné slámě, druhá polovina na zděné stodole s eternitovou vlnitou krytinou, kterou nesly ocelové vazníky.


por. Mgr. Petr Kůdela

tiskový mluvčí

HZS Moravskoslezského kraje


-kaw- 

Sdílet