Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Rýmařovský železný hasič bylo v roce 2016 prvním ročníkem, závodilo se ve čtyřech kategoriích

V sobotu 10. září proběhl na vysluněném rýmařovském náměstí Míru 1. ročník TFA Rýmařovského železného hasiče. Do prvního ročníku se přihlásilo 16 soutěžících, kteří byli rozděleni do čtyř kategorií.

V 1. kategorii se utkali muži s aktivním dýchacím přístrojem (profesionální hasiči a dobrovolní hasiči, kteří mají kurz nositele dýchací techniky), v dalších muži bez aktivního dýchacího přístroje (dobrovolní hasiči, kteří nemají kurz nositele dýchací techniky), ženy (dobrovolné hasičky) a amatéři z řad přihlížejících.

První kategorie musela běžet tzv. s maskou na tváři a zbylé tři kategorie měli dýchací přístroj na zádech pouze jako zátěž.


Pro soutěžící byla připravena náročná dráha tvořena celkem devíti překážkami. První překážkou museli projít soutěžící s dvěma dvacetilitrovými barely přes deset metrů pneumatik. Poté museli prolézt tzv. průlezem, za kterým je čekalo smotání dvou dvacetimetrových hadic o průměru 75 mm.

Po smotání hadic následovalo vytažení osmdesátikilové figuríny z osobního automobilu a přemístění na vzdálenost třiceti metrů (2. až 4. kategorie 15 m). Po odložení figuríny museli soutěžící vylézt po žebříku na ležení, na které museli na laně vytáhnout dvacetikilové závaží (2. až 4. kategorie 10 kg).

Odtud se přemístili k tzv. hammer boxu, kde museli palicí svislým pohybem mezi dvěma plochami naklepat šedesát úderů (2. až 4. kategorie 30 úderů.). Poté následovalo natažení dvou čtyřicetimetrových hadic o průměru 75 mm.

Zdolání předposlední překážky bylo pro většinu závodníků nejvíc náročné. Jednalo se překonání dvoumetrové bariery, která byla postavena mírně do kopce, což její překonání ještě víc ztěžovalo. Nakonec byla připravena velká pneumatika, kterou bylo potřeba šestkrát otočit.


Obdobná TFA trať, ale v samozřejmě daleko slabším měřítku byla připravena také i pro ty nejmenší. Pro děti, které trať zdolali, byla připravena odměna v podobě omalovánek, vystřihovánek a pexesa draka Hasíka.

Dále byly v produkci JSDHO Rýmařov připraveny pro všechny přihlížející ukázky hašení hořlavých kapalin, vyproštění osoby z havarovaného vozidla, které bylo v podání Václava Sedláčka a Petra Musila ze Záchranné zdravotnické služby zakončeno, komentovanou resuscitací na cvičné figuríně. Součástí ukázek byla také pěna pro děti.

Výsledky jednotlivých kategorií:

Aktivní dýchací přístroj:

  1. místo Šašinka Radek – JSDHO Horní Město,
  2. místo Musil Petr – JSDHO Rýmařov,
  3. místo Tisoň Michal – HZS Bruntál.

Neaktivní dýchací přístroj:

  1. místo Buriánek Pavel – SDH Dětřichov u Moravské Třebové,
  2. místo Stolarik Daniel SDH Stará Ves.

Ženy:

  1. místo Baranová Michaela – SDH Česká Ves,
  2. Místo Fraisová Natálie – SDH Horní Benešov,
  3. místo Mačalíková Aneta – SDH Třemešná ve Slezsku.

Amatéři z řad přihlížejících:

  1. místo Veislík Martin,
  2. místo Přibyl Lukáš,
  3. místo Soviš Jakub.

Rádi bychom touto cestou chtěli poděkovat všem sponzorům, kteří akci podpořili. Velké poděkování také patří řediteli Hasičského záchranného sboru Územního odboru Bruntál plk. Jiřímu Patrovskému a veliteli stanice mjr. Bedřichu Horelicovi, kteří celou akci podpořili zapůjčením věcných a technických prostředků.

Poděkování určitě také patří hasičům z JSDHO Břidličná a z SDH Stará Ves, kteří akci pomohli zrealizovat a také se podíleli na celém jejím průběhu.

Za zmínku stojí taktéž poděkovat všem lidem, co se přišli na náměstí podívat a vytvořili tak všem závodníkům skvělou atmosféru pro závodění. Ještě jednou všem moc děkujeme.

Kompletní fotogalerie: http://dancadolezalova.rajce.idnes.cz/…Rymarov_2016

Sbor dobrovolných hasičů Rýmařov
Sdílet