Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třetí stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v Brně, hasiči zasahovali u požáru výrobní haly

Krátce po druhé hodině ranní ve středu 14. září 2016 vyjížděly první jednotky hasičů k požáru průmyslového objektu do Brna-Černovic.

Dva ze tří propojených objektů – skladovací a výrobní hala PUR matrací byly požárem zcela zasaženy a propadly se nosné konstrukce hal. Hasební zásah probíhá také z výškové techniky. Hasiči se kromě likvidace požáru hal soustředí na ochranu administrativního objektu, který je bezprostředně ohrožen.

Technici RWE a EON zajistili odpojení objektů od energií. Krátce po výjezdu prvních jednotek byl souběžně zahájen monitoring ovzduší mobilní chemickou laboratoří.

V bezprostředním okolí požáru nebyly naměřeny žádné životu nebezpečné hodnoty. Monitoring ovzduší bude probíhat i nadále. V případě zaznamenání zápachu doporučujeme zavřít okna, vypnout klimatizaci.

14.09.2016 10:45

Požár se podařilo po deváté hodině dostat pod kontrolu. Na místě se redukoval počet zasahujících hasičů. Zatím co v noci na místě zasahovalo osm desítek hasičů, momentálně jich na místě pracuje cca 30.

Chemická laboratoř pokračuje v monitorování kvality ovzduší v okolí. Nenaměřila nebezpečné hodnoty. Nicméně platí preventivní opatření pro obyvatele Brna. Pokud ucítí zápach a kouř, je potřeba nevětrat a vypnout klimatizaci.

Na místě spolupracujeme s Brněnskými vodárnami a kanalizacemi, kvůli vysokému odběru vody pro hašení. Okolní hydranty bez problémů stačily zásobovat naše cisterny. Firma sousedící s požářištěm poskytla své prostory ke zřízení štábu velitele zásahu a vytvoření zázemí pro naši techniku a hasiče.

Příčinu vzniku požáru nelze v blízké době stanovit. Vyšetřování bude zřejmě pobíhat v řádu týdnů. Škoda způsobená požárem není v tuto chvíli jasná.

14.09.2016 11:55

Na místě se redukuje počet zasahujících na cca 16 hasičů (I.stupěň požárního poplachu).

14.09.2016 12:45

Kolem 14. hodiny přijede na místo zásahu technika Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. Tahač s podvalníkem přiveze speciální zemní stroj – pásové rypadlo CAT329E.

Přečtěte siPásové rypadlo Caterpillar 329E LN pomůže Záchrannému útvaru HZS především při demolicích objektů

Technika bude sloužit k rozebírání konstrukcí na požářišti. Je speciálně zodolněná k práci v zakouřeném prostředí a na požářišti. Na místě bude Záchranný útvar min. do zítřejšího rána.

14.09.2016 14:35

Na místo přijela technika Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína.

U zásahu jsme spolupracovali také s hasiči a technikou Školního a výcvikového zařízení (ŠVZ) HZS ČR v Brně. Konkrétně byla nasazena dvě vysokotlaká hasicí a řezací zařízení Cobra při ochraně administrativní budovy a také výšková technika ŠVZ.

14.09.2016 16:20

V celé oblasti Brna nebyly naměřeny žádné zdraví nebezpečné hodnoty škodlivých látek, a to z důvodu dobrých rozptylových podmínek – to potvrzují i měření ČHMÚ.

Monitoring ovzduší nadále probíhá. V okolí jednoho kilometru od požáru doporučujeme v případě zaznamenání zápachu zavřít okna a vypnout klimatizaci.

15.09.2016 08:35

Přibližně do 20.00 hod. rozebíral Záchranný útvar obvodové zdi hrozící pádem a odkrýval skrytá ohniska. Hasiči pokračovali v prolévání požářiště, kde se místy ještě objevovalo plamenné hoření. Hasiči na místě stále zůstávají. V dopoledních hodinách budou místo ohledávat vyšetřovatelé.

15.09.2016 11:00

V současné době již nedochází k vývinu kouře z ohniska požáru. HZS JmK tímto ruší vydaná doporučená preventivní opatření pro obyvatelstvo a podnikající subjekty v okolí místa požáru. Nadále bude docházet k rozebírání konstrukce vyhořelého skladu, vyhledávání dalších případných ohnisek a jejich uhašení.

Při tomto rozebírání konstrukce může dojít k ojedinělému zahoření a slabému vývinu kouře, který by se neměl dostat mimo areál poškozeného subjektu.

15.09.2016 15:35

Činnost jednotek hasičů na místě požáru je ukončena a HZS JmK předalo krátce po 15.00 hod. místo majiteli. Jsou odvolána vydaná preventivní opatření pro obyvatele i podnikající subjekty v okolí požářiště.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Kpt. Bc. Pavla Pražáková
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet