Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Jilemnice na Semilsku zasahovali hasiči u rozsáhlého požáru mýtiny, hašení komplikoval silný vítr

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru u Jilemnice na Semilsku, hoří mýtina v oblasti zvané Žlábek. Čtrnácti zasahujícím jednotkám na místě pomáhá vrtulník, pro jeho plnění byly povolány předurčené jednotky.

Hoří na několika ohniscích na ploše 300×100 metrů, zásah komplikuje silný vítr. Hasiči zasahují na dvou úsecích, celá plocha je silně zakouřená.

Na místě funguje dálková doprava vody, a to kyvadlově pomocí cisteren, které jezdí k velkokapacitním hydrantům do společnosti Devro s.r.o., uvedla Zdenka Štrauchová, tisková mluvčí HZS Libereckého kraje.

Další hasiči byli povoláni do pohotovosti na hasičské zbrojnice.

14.09.2016 18:00

Během odpoledne hasiči dohašovali skrytá ohniska, rozhrabávali a prolévali požářiště. Problematickými místy byly především staré pařezy. Vrtulník již ukončil svou činnost, celkem provedl 19 shozů.

Dle předběžného odhadu by mohl být požár za hodinu zcela zlikvidován. Některé jednotky jsou již na cestě zpět na své základny. Přes noc zůstane na dohlídku místní jednotka.

Zásah probíhal za ztížených podmínek kvůli vysokým letním teplotám a silnému větru, kvůli kterému se požár rychle šířil.


Povolané jednotky, které zasahovaly nebo tvořily zálohy na stanicích:

  • HZS Libereckého kraje stanice Jilemnice, stanice Semily, stanice Liberec,
  • HZS Královéhradeckého kraje stanice Vrchlabí,
  • dobrovolné jednotky: Jilemnice, Poniklá, Vítkovice, Studenec, Rokytnice nad Jizerou, Košťálov, Nová Ves nad Popelkou, Jablonec nad Jizerou, Lomnice nad Popelkou, Nová Paka, Vysoké nad Jizerou, Semily.
Sdílet