Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dublovicích na Sedlčansku hořelo 37 vozidel

14. listopadu 2008 ve 22:10 hodin byl na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen požár vozidel v areálu bývalého zemědělského družstva v Dublovicích na Sedlčansku.

Na místo byly vyslány jednotky HZS Středočeského kraje stanice Sedlčany s technikou CAS 15 Mercedes Benz, CAS 32 T815, stanice Příbram s technikou CAS 32 T815, OA Ford Transit, a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Dublovice, Sedlčany, Kosova Hora a Vysoký Chlumec s technikou 3 x CAS 24 Š706 RTHP, DA 12 Avia, CAS 32 T148 a VW Transportér.

Po příjezdu jednotek HZS na místo události bylo zjištěno, že v areálu bývalého zemědělského družstva, jehož část je využívána jako servis vozidel, je požárem zasaženo velké množství zaparkovaných převážně osobních a několika dodávkových vozidel. Jednotky HZS provedly hasební zásah útočnými proudy na těžkou pěnu, kterými v 23:02 hodin provedly lokalizaci požáru.

V průběhu hasebního zásahu došlo k explozi nádrže na LPG v jednom ze zaparkovaných vozidel. Exploze vymrštila střechu vozidla do výše cca 10 m, kde kus železa následně spadl do drátů vysokého napětí, vlivem čehož došlo k elektrickému zkratu a obec Dublovice a dvě přilehlé obce zůstaly bez dodávky el. proudu. Na místo byli povoláni pracovníci rozvodných závodů, kteří pomocí výškové techniky kus plechu z drátů el. vedení odstranili a obnovili dodávku el. proudu.

Následně se na místo události dostavil majitel autoservisu, který zpřístupnil vnitřní prostory provozovny, kde jednotkami HZS nebyly zjištěny známky hoření. Ve 23:42 hodin provedly jednotky konečnou likvidaci požáru.

Provedeným šetřením dne 15. 11. 2008 v dopoledních hodinách bylo zjištěno, že požárem došlo k úplnému zničení celkem 32 vozidel a 5 vozidel bylo poškozeno částečně. Vyšetřovatel požárů HZS na místě označil jako příčinu vzniku požáru úmyslné zapálení neznámým pachatelem za použití hořlavé kapaliny. Dosud neznámý pachatel či pachatelé svým jednáním způsobili škodu, která byla předběžně odhadnuta na cca 3 miliony korun. Hasiči uchránili hodnoty za cca 2,5 milionu korun.

Případ vzniku požáru je ve spolupráci s Policií ČR vyšetřován jako trestný čin poškozování cizí věci.

autor mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů


-kaw-

Sdílet