Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch plynu v obytném domě si vyžádal lidský život

Dnes (16. listopadu 2008) kolem půl osmé ráno došlo ve Střelecké ulici v centru Hradce Králové k výbuchu plynu v obytném domě. Na místo byli ihned povoláni profesionální hasiči z Hradce Králové a dobrovolní hasiči města z Třebše, Malšovy Lhoty, Svinar a Plácek.

K výbuchu pravděpodobně došlo v bytě ve druhém patře, ve kterém se propadla podlaha a zřítila se do bytu v prvním patře. Exploze vytloukla několik oken v bytech a všechna okna na chodbě pětipatrového domu. Hasiči museli evakuovat celkem šest osob, včetně tří dětí. Jedna osoba, zhruba osmdesátiletý muž, utrpěl vážné popáleniny a musel být následně letecky transportován do pražské vinohradské nemocnice. Dalších pět osob zůstává v péči lékařů královéhradecké nemocnice.

První zprávy hovořily o dvou osobách, které se měly nacházet v troskách. Hasiči v dýchacích přístrojích začali prohledávat prostory bytu v prvním patře. Pomocí hydraulických a mechanických železných podpěr museli zabezpečit strop v bytě, aby nedošlo k zavalení zasahujících hasičů. Na místo byli přivoláni kynologové se psy a byla použita také termokamera na vyhledávání zavalených osob.

Zhruba po hodině byla ze sutin v bytě v prvním patře vyproštěna třiatřicetiletá žena, která už bohužel nejevila známky života. Na místo se také dostavil statik, který prohlédl poškozený dům a rozhodne o dalším postupu. Hasiči po ohledání a zadokumentování události Policií ČR začali vyklízet a odstraňovat trosky ze zničeného domu. V celé ulici byla výrazně omezena doprava a provoz řídila Policie ČR.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet