Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skládky odpadu na Hlučínsku – VIDEO

V sobotu, 15. listopadu, krátce před šestou hodinou večerní nás povolával tón sirén k výjezdu do Markvartovic. Hořela zde legální skládka odpadu. Na místo dorazila jednotka HZS st. Hlučín, JSDH Ludgeřovice, vzápětí polní zkratkou také jednotka SDH Markvartovice. Kompletní první stupeň ještě doplnily vozy jednotky ze Šilheřovic. SOPIS Bruntál dále k pohotovosti na stanici svolal JSDH Hlučín, jako aktivní zálohu za povolanou stanici HZS.

V sobotu, 15. listopadu, krátce před šestou hodinou večerní nás povolával tón sirén k výjezdu do Markvartovic. Hořela zde legální skládka odpadu. Na místo dorazila jednotka HZS st. Hlučín, JSDH Ludgeřovice, vzápětí polní zkratkou také jednotka SDH Markvartovice. Kompletní první stupeň ještě doplnily vozy jednotky ze Šilheřovic. SOPIS Bruntál dále k pohotovosti na stanici svolal JSDH Hlučín, jako aktivní zálohu za povolanou stanici HZS.

K samotnému hašení byly především využity velkokapacitní CAS HZS, Ludgeřovic a Šilheřovic. Jednotky společně roztáhly vedení několika proudů. Díky silnému kouři byla nasazena dýchací technika. Pomocníkem nepomocníkem se při tomto požáru stal silný vítr. Jeho vlivem se požár rychle rozšířil a nabyl na intenzitě. Dále rozfoukával proudy vody, což značně ovlivnilo hašení. Vanul však alespoň přívětivým směrem. Počáteční hustý dým tak směřoval mimo oblast hasebních prací. Navíc směr proudění nedovolil rozšíření na celou skládku.

Z rozkazu VZ jednotky zřídily v areálu skládky čerpací stanoviště s vodou. To bylo následně pro nízký tlak vody zrušeno a nové zřízeno nedaleko obchodního domu v Hlučíně, odtud se tedy voda dovážela. Na místo dorazila hlídka policie, vyšetřovatel, který určil jako příčinu požáru pravděpodobně samovznícení, řídící důstojník a PPLA z opavské stanice. Při dohašování pomáhal hasičům kompaktor tamní skládky, který materiál rozhrabával. Jednotka z Ludgeřovic věnovala skládce 5 x obsah své cisterny, celkově vodu odhaduji na více než 100 tis. litrů.

Na základnu se oba naše vozy vrátily okolo jedenácté večer. Na místě zůstala a hlídala místní jednotka Markvartovice. Ze strany mé jednotky jsem zaznamenal jako negativní věc nefunkčnost poplachové sirény, čili jednotka vyjížděla pouze přes SMS systém. Naštěstí tato chyba nic neovlivnila a na místo dorazily oba naše vozy společně s HZS.

Technika na místě:

HZS – Hlučín: CAS MB Atego, CAS T815
Opava: PPLA MB Sprinter, Mitsubishi L200 (řídící důstojník), Mitsubishi Pajero (vyšetřovatel)
Ludgeřovice – CAS T815, DA Avia
Markvartovice – CAS MB Atego, DA Ford Transit
Šilheřovice – CAS T148, DA Renault Mascott

David Lange
velitel druhého vozu Ludgeřovic


-swo-

Sdílet