Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vytahovali favorita z Jičínky po tragické nehodě

Novojičínští profesionální hasiči zasahovali v noci na pondělí 17. 11. 2008 u vážné dopravní nehody v Šenově u Nového Jičína, kde osobní automobil Škoda Favorit s pěti cestujícími na rovném úseku přerazil svodidla a vjel z prudkého kopce do říčky Jičínky. Nehoda si vyžádala jedno úmrtí mladého muže a čtyři zraněné.

Operační středisko hasičů bylo informováno o nehodě zhruba hodinu po nedělní půlnoci Policií ČR. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně.

Auto sjelo do Jičínky ze silnice asi do vzdálenosti 7 metrů, když převýšení činilo asi 4 metry.

Při příjezdu hasičů již byly dva cestující a tělo mrtvého spolujezdce mimo vozidlo, které skončilo v mělké vodě (hladina cca 20 cm) na boku. Na autě seděli dva zranění. Hasiči vynesli na břeh jednoho z nich – se zlomenou nohou, o druhého se postarala Policie ČR. Další dva cestující čekali na břehu.

Kvůli vzdálenosti favorita ze silnice a elektrickému vedení nemohla být povolána hasičská vyprošťovací Tatra 815. Proto byl k vyproštění havarovaného vozidla – po zdokumentování nehody Policií ČR – použit lanový naviják na jiném hasičském vozidle z druhého břehu, který nebyl tak příkrý.

Hasiči vedle toho rychle roztáhli na hladině Jičínky tři sorpční hady, ale z favorita žádné provozní kapaliny neunikly. Také zabezpečili havarované auto před požárem odpojením akubaterie. Po vytažení favorita jej hasiči předali Policii ČR a kolem půl třetí ráno odjeli na základnu.

Dva zraněné odvezly sanitky do nemocnice, dva byli pouze ošetřeni, mezi nimi osoba do 15 let.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet