Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihočeští hasiči-potápěči se zúčastnili Mezinárodního mistrovství Polska

Hasiči ze čtyř evropských států bojovali ve dnech 6. a 7. září 2016 na 24. Mistrovství Polska hasičů – potápěčů. V Bornem Sulinowo soutěžili v individuální kategorii i v kategorii družstev hasiči z domácího Polska a dále z Bulharska, Německa a České republiky.

Obě disciplíny popsal jeden z účastníků mistrovství českobudějovický hasič-potápěč Petr Sedláček: "V individuálním závodě každý z účastníků nejprve háže do vody mezi dvě bóje házecí pytlík.

Po úspěšném hodu stahuje pytlík na plošinu, skáče do vody, plave přibližně 20 metrů až k bóji, na které je v hloubce cca 4 metry uchycena figurína. Tu musí závodník vyzvednout – zachránit.

S figurínou pak plave k molu, ze kterého startoval. Tady figurínu zavěsí na bójku vedle mola, skáče do lodi, obepluje bóji, u které zachraňoval figurínu, a míří do cíle."

Do individuálního závodu, kde mají jednotliví soutěžící pouze základní potápěčské ABC (maska, ploutve, šnorchl), se přihlásilo celkem 72 závodníků.

Skvělého úspěchu dosáhnul českobudějovický Jakub Karvánek, který obsadil 16. místo. Stal se tak nejlepším zahraničním závodníkem. Jeho kolegové – Jan Jungwirt z Frymburka a Milan Chuchel sloužící v Trhových Svinech – skončili na 31., resp. na 38. místě.

V závodě tříčlenných družstev je jeden z potápěčů vybaven opět „pouze jen“ potápěčským ABC, druhý má již oblek, celoobličejovou masku, ploutve a kompas a třetí závodník kromě vybavení totožného se druhým kolegou má navíc zvedací vak, tlakovou láhev se vzduchem a vzduchovou pistoli.

Co plní družstvo v závodě družstev popsal opět Petr Sedláček:

Závodníci startují tentokrát ze břehu. Skáčou do lodě a jedou k boji č. 1, kde skáče první závodník s ABC do vody a zanoří se do tří až čtyř metrové hloubky pro figurínu. Tu dotáhne po hladině k bojce č. 2, zavěsí ji na karabinu a vrací se do lodi. Všichni tři pak na lodi objedou boji č. 3 a zamíří k boji č. 4, na kterou přivážou loď.

Tady přichází chvíle potápěčů č. 2. a 3. Ti skáčou do vody, doplavou k bóji č. 5, kde se zanoří do hloubky přibližně čtyř metrů a přivážou tam na barel zvedací vak. Pak vak naplní vzduchem a vypustí jej ke hladině.

Do cíle pak musí oba potápěči doplavat pod vodou. Je to vzdálenost přibližně 50 metrů a zde se jim velmi hodí kompas. Když v cíli projedou brankou širokou dva metry a poslední závodník zmáčkne cílové tlačítko, tak končí soutěžní pokus.

Ani v soutěži družstev se naši potápěči neztratili. Ve velmi silné konkurenci 24 týmů obsadili 15. místo.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet