Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Moravskoslezského kraje prezentoval svou činnost na Dnech NATO 2016

HZS Moravskoslezského kraje, jako jeden z pořadatelů, prezentoval svou činnost na Dnech NATO 2016, které se konaly 17. – 18. 9. 2016 na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově. I přes nepříznivé počasí zavítalo k expozici velké množství návštěvníků.

Formou statické ukázky byly prezentovány modulové systémy (kontejnery) pro USAR team (vyhledávání a záchrana osob ze zavalených prostor), WASAR team (záchrana osob z vodní hladiny) a velkokapacitní čerpání.

U jednotlivých modulů a vozidel byly připraveni odpovědět na dotazy zkušení hasiči. Bylo zde prezentováno mimo jiné také obojživelné vozidlo QUATSKY určené pro práci jak na zemi, tak na vodě.

Již tradičně působí preventivně HZS MSK na veřejnost pomocí tzv. stanu PVČ (preventivně výchovná činnost), kde si malí účastníci akce mohli složit puzzle dráčka Hasíka či zábavnou formou zjistit, kde v domácnosti číhá nebezpečí vzniku požáru.

Pro rodiče či dospělé účastníky akce byla připravena spousta dotazů, na kterých si mohou ověřit své znalosti z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Za zodpovězené dotazy zkušení instruktoři nabízeli odměny ve formě malých dárků (např. omalovánky, pexesa, skládanky apod.).

Na bezpečnostních opatřeních se po oba dva dny podílelo i Mobilní operační středisko (MOS) se zkušenými příslušníky z Integrovaného bezpečnostního centra. Operační středisko bylo součástí štábu složek IZS a bylo připraveno ihned reagovat a vyslat připravené jednotky požární ochrany k řešení jakékoliv mimořádné události v místě konání akce.

Během obou dnů musela být hasiči řešena naštěstí jen jedna menší událost, a to požár suché trávy malého rozsahu po jedné z dynamických ukázek. Tento požár se obešel bez újmy na zdraví a bez materiálních škod a byl v krátké době zlikvidován.

Také ve druhém dni Dnů NATO byli hasiči připraveni prezentovat svou činnost, odpovědět na dotazy návštěvníků a také stan PVČ byl s vyškolenými instruktory připraven preventivně působit na malé i velké návštěvníky.

Příslušníci HZS MSK převzali ocenění z rukou hejtmana Moravskoslezské­ho kraje

V rámci nedělního programu Dnů NATO byli společně se zástupci dalších složek IZS oceněni také zástupci HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Z rukou hejtmana Moravskoslezského kraje pana Miroslava Nováka převzali ocenění plk. Ing. Vladimír Vlček, Ph. D., zástupce ředitele HZS MSK, plk. Ing. Radim Kuchař, vedoucí oddělení integrovaného záchranného systému HZS MSK a plk. Ing. Vojtěch Nezval, ředitel územního odboru Frýdek-Místek.

Jmenovaní převzali ocenění za významné zásluhy při vzniku speciálního odřadu určeného k vyhledávání a vyprošťování osob ze zřícených budov. Tento speciální odřad (tzv. USAR) je certifikován Evropskou unií a je součástí těžkého odřadu Hasičského záchranného sboru pro poskytování pomoci při mimořádných událostech jak v rámci celé ČR, tak také v zahraničí, jakými jsou například zřícené budovy, zemětřesení a další živelné pohromy.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet