Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v domově pro seniory v Újezdci u Mochtína prověřil všechny složky integrovaného záchranného systému

V pondělí 19. září 2016 dopoledne proběhlo v Domově pro seniory v Újezdci u Mochtína prověřovací cvičení složek IZS na téma požár v objektu s přítomností osob se sníženou schopností pohybu.

Cvičení odstartovala signalizace EPS, která upozornila na fiktivní požár v jednom z pokojů.

Personál Domova okamžitě začal dle evakuačního plánu vyvádět ubytované seniory, do bezpečí se jim povedlo dostat většinu ještě před příjezdem jednotek. Z požárem zasažené části budovy zbylé seniory zachránili hasiči, museli si poradit i s těmi imobilními.

Při sčítání osob personál Domova zjistil, že chybí dvě osoby. Velitel zásahu tuto informaci předal PČR a pod jejím velením bylo zahájeno vyhledávání osob v okolí Domova. Obě pohřešované byly nalezeny zanedlouho v prostoru Spáleného lesa.

Cílem cvičení bylo mimo jiné procvičit spolupráci s personálem ústavu a taktické postupy všech složek IZS při zásahu – a to jak při evakuaci, tak vyhledávání pohřešovaných osob.

Cvičení se zúčastnilo přes dvacet profesionálních a dobrovolných hasičů z Klatov a desítka policistů z obvodních oddělní Klatovy a Plánice, policisté dopravního inspektorátu Klatovy a personál Domova pro seniory Újezdec u Mochtína.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet