Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lidé na jihu Čech se dočkají záchrany rychleji, temelínští hasiči budou od října zařazeni do poplachového plánu

Jihočeští profesionální hasiči dál posilují bezpečnost na severu Českobudějovicka a Vltavotýnska. Dohodli se se společností ČEZ na využívání jednotky temelínské elektrárny pro zásahy v okolí. Na místě zásahů by tak profesionálové měli být dříve, elektrárenští hasiči na oplátku získají zkušenosti z reálných zásahů.

Šedesátičlenná jednotka profesionálních hasičů elektrárny Temelín patří mezi podnikovými hasiči mezi nejlépe vybavené a testované. Denně prochází tréninkem, většina patří i mezi specialisty na ovládání například těžké techniky. K požárům a například dopravním nehodám, nebo povodním ale vyjíždí jen minimálně.

Na elektrárnách jsou naprosto nezbytní. Fungují jako prevence, mají obrovské množství úkolů v oblasti dozoru. Například požárů je ale u nás naprosté minimum, což sice svědčí o vysoké kultuře bezpečnosti, ale hasiči mají o něco méně reálných zásahů, než ostatní profesionálové.

říká o důvodech uzavření smlouvy ředitel Útvaru bezpečnosti ČEZ Roman Havlín

To by se nyní mělo změnit. Od října jsou temelínští profesionální hasiči zařazeni do takzvaného poplachového plánu. To znamená, že operační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje je může vyslat k jakékoliv události v okolí.

Pokud máme možnost s minimálními náklady dál posílit už tak vysokou bezpečnost v oblastech Jihočeského kraje, pak to samozřejmě využijeme. Rychlost a kvalita zásahu je pro nás stěžejní.

říká ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš

Smlouva má ale specifika. Temelínští hasiči budou mít možnost z místa zásahu kdykoliv odjet, pokud by byli potřeba v elektrárně.

Ve finále to bude výhodné pro obě strany. Ale samozřejmě se nemění nic na tom, že klíčovou úlohou zůstává prevence a ochrana Jaderné elektrárny Temelín.

shrnuje Roman Havlín

S temelínskými hasiči by se mohli lidé poprvé při ostrých výjezdech setkat od října. K dispozici přitom mají výjimečné vybavení, kromě jiného například nejvyšší zásahovou plošinu v Jihočeském kraji.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Sdílet