Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Lipníku nad Bečvou vyprošťovali kamion

V průběhu včerejšího dne, úterý 18. listopadu, vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje celkem k 19 událostem.

V průběhu včerejšího dne, úterý 18. listopadu, vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje celkem k 19 událostem, z nichž museli zlikvidovat: 3 požáry, 6 dopravních nehod, 6 technických pomocí a 4 ostatní události.

OLOMOUC
Únik plynu


V úterý 18. listopadu byl v 8:54 hodin byl nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje únik plynu v obci Třebčín. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Olomouce a dobrovolní hasiči z Třebčína, kteří po příjezdu zjistili, že došlo k prokopnutí plynovodní přípojky u posledního domu v obci ve směru na Slatinice. Hasiči uzavřeli silnici a kontaktovali plynárny. Pracovníci plynáren po příjezdu přípojku provizorně uzavřeli, aby nedocházelo k tak velkému úniku a zavolali specializovanou firmu, která přípojku opraví. Na místě zůstala SDH Třebčín.

KRAJ
Dopravní nehody

V úterý 18. listopadu a ve středu 19. listopadu vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje celkem k 6 dopravním nehodám.

V úterý 18. listopadu byla v 16:02 hodin nahlášena na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje dopravní nehoda u obce Vlachov. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a ze Zábřehu a dobrovolní hasiči z Mohelnice, Loštic a Lukavic. Po příjezdu hasiči zjistili, že kamion táhl podvalník, na kterém převážel tahač. Uchycení tahače se uvolnilo a když to řidič zjistil, zastavil na mostě a převážený tahač skončil kabinou nad potokem. Při události došlo k proražení plné nádrže s naftou. Než hasiči přijeli na místo, část nafty unikla do půdy a potoka. Míru znečištění životního prostředí dnes na místě zkoumají pracovníci životního prostředí. Práce hasičů spočívala v tom, že ihned po příjezdu začali jímat unikající naftu do připravených nádob a vyteklou kapalinu na silnici zasypali sorbentem. Hasiči dále zajistili přes policii uzavření silnice a asistovali soukromé firmě při vytažení návěsu.

Druhá nehoda se odehrála ve středu 19. listopadu v 5:27 hodin u Lipníku nad Bečvou. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Lipníku, kteří po příjezdu zjistili, že havarovaný kamion visí kabinou z mostu, návěs stál na silnici. Řidič vyvázl bez zranění a v době příjezdu hasičů byl již venku z vozidla. Zasahující hasiči si vyžádali jeřáb z Požární stanice v Olomouci a specializovanou firmu na vyprošťování. V současné době je dálnice uzavřená a na místě se pracuje na vyproštění kamionu.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

-miw-

Sdílet